Vynikajúce reďkovky

Please enter banners and links.

Chrumkavé a šťavnaté reďkovky s vysokou energetickou hodnotou obsahujú veľa vitamínov a látok prospešných pre náš organizmus. Okrem toho skvele chutia, majú v našich kuchyniach široké využitie a je len na vás, či siahnete po bielej, čiernej alebo klasickej červenej reďkovke.

 

Uskladnenie a využitie

         Pri nakupovaní treba vyberať len tie, ktoré sú pevné a tvrdé. O čerstvosti reďkoviek tiež vypovedajú aj ich listy – majú byť zelené a nezvädnuté. Pred domácim uskladnením treba listy odstrániť a buľvy zabaliť do potravinovej fólie. Nechajte v chladničke alebo studenej komore/špajze. Staršie buľvy oživíte tým, že ich asi na 2 hodiny ponoríte do ľadovo studenej vody – potom ich ihneď skonzumujte, viackrát totiž tie isté “neoživíte”, a tiež sa po namočení znova neuskladňujú.

Biela reďkovka je vhodná predovšetkým na tepelnú úpravu (varenie, pečenie, vyprážanie a pod.), hodí sa tiež k mäsitým pokrmom a ideálne doplní sójovú omáčku. Červená sa používa do šalátov a nátierok, nemala by sa upravovať tepelne pretože tento druh pri smažení stráca všetky prospešné látky. Čierna reďkovka je obvykle využívaná na odšťavovanie (šťava z nej podporuje trávenie) a v kombinácii s medom bojuje proti kašľu a zahlieneniu.

 

Červená reďkovka

         V našich končinách ide o najrozšírenejší druh reďkovky. Základný tvar je guľatý, niektoré buľvy sú však mierne podlhovasté. Je tvrdá, pevná a listy má mať nezvädnuté. Obsahuje vitamín C, B, viaceré minerálne látky (draslík, fosfor, železo, horčík) a éterické oleje podporujúce tvorbu žlče. Využíva sa okrem šalátov aj na detoxikáciu organizmu.

 

Biela reďkovka

         Začala sa pestovať v Ázii, na pultoch našich obchodov skôr nachádzame jej japonskú odrodu diakon. Má okolo 50 centimetrov a jej chuť je mierne sladkastá. Obsahuje vysoký podiel vitamínu C, podporuje tvorbu hemoglobínu vďaka čomu pomáha liečiť anémiu. Chráni nás pred vznikom obličkových a močových kameňov, pri chrípke sa z nej stáva prírodné antibiotikum. Ak plánujete chudnúť doprajte si práve bielu reďkovku – štiepi nahromadený tuk.

 

Čierna reďkovka

         Aj napriek tomu, že ju ľudstvo pozná celé stáročia, mnohí sú voči nej ešte stále konzervatívnejší. Obsahuje však betakarotén, má vysoký obsah vitamínu E a dokonca sa v nej nachádza viac vitamínu C než v citróne.

Podporuje činnosť mozgu a tvorbu žlče, zlepšuje funkciu pečene, vie rozprúdiť krvný obeh. Dokáže posilniť kostné i zubné tkanivá.

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net