Vláknina: prečo je taká skvelá?

Please enter banners and links.

Vláknina reguluje trávenie, navodzuje rovnováhu mikroflóry, znižuje cholesterol, pomáha redukovať váhu a pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva.

 

Základné druhy vlákniny

Konzumujeme dva základné typy vlákniny:

  1. nerozpustná – je to hrubá hmota ktorá dokáže veľmi dobre absorbovať a vstrebať vodu, jej zdrojom sú obilninové zrná, ovocie, zelenina, pšeničné/ryžové/kukuričné otruby, celozrnné pečivo;
  2. rozpustná – pôsobením baktérii sa rozpúšťa v hrubom čreve, nachádza sa napríklad v jablkách, hruškách, strukovinách (predovšetkým hrášok a fazuľa) a sójových výrobkoch.

 

Ako funguje?

Vláknina sa pri prechode tráviacim traktom napučí, a tak vznikne rôsolovitá hmota ktorá začne v tele pôsobiť ako čistiaci mechanizmus. Obaľuje toxíny, ťažké kovy a iné látky aby sa nemohli dostať ďalej do krvi. Okrem tejto práce viaže na seba aj cukor vďaka čomu sa potom pomalšie vstrebáva a jeho hladina je v krvi stabilnejšia.

 

Prečo ju potrebujeme?

  •  Telu síce nedodáva žiadnu energiu, ale čistí ho.
  •  Pomáha zlepšiť trávenie.
  •  Urýchľuje prechod potravy črevami.
  •  Dokáže absorbovať škodlivé látky.
  •  Skracuje dobu počas ktorej sú rôzne toxíny v styku s črevnou stenou – vláknina ich spracováva užitočnými baktériami.
  •  Tým, že sa v žalúdku napučí a potravu obalí, obmedzuje množstvo a rýchlosť vstrebávaných tukov.
  •  Preventívne pôsobí proti cukrovke pretože sa z potravy cukor uvoľňuje do krvi len pomaly.

 

Vláknina vám pomôže s chudnutím

         Málokto vie, že vláknina dokáže pomôcť s chudnutím – ak chcete úspešne bojovať s nadváhou potrebujete v prvom rade znížiť množstvo prijatých kalórii, a pravidelnou konzumáciou potravín bohatých na vlákninu budete mať menší pocit hladu. To však nie je všetko: vláknina tiež zabezpečuje pomalší odchod jedla zo žalúdka a do tela uvoľňuje menšie množstvo kalórii. Tým, že čistí organizmus od nežiaducich látok, pomáha črevným bunkám bez problémov prijímať vitamíny a minerály z jedla.

 

Odporúčané množstvo

         Medzinárodné potravinové organizácie uvádzajú, že by dospelý človek mal denne skonzumovať od 20 do 35 gramov vláknin. Pri deťoch sa toto množstvo dá vypočítať tak, že k veku dieťaťa pridáte číslovku päť – napríklad šesťročné dieťa má prijať 11 gramov vlákniny. Málokedy však skonzumujeme aspoň polovicu tejto dávky.

 

Príklad jedálneho lístka s vlákninou

         Na raňajky si dajte dva krajce celozrnného chleba s ľahkou nátierkou a polovicou papriky. Na desiatu dobre padnú ovsené vločky (o ovocím) a na obed je vhodná hrachová polievka. K tomu morčacie prsia so zeleninou a ryžou. Olovrant by mal pozostávať z jedného celozrnného pečiva a zeleniny, na večeru si môžete dať napríklad cestovinový šalát s fazuľkou (cca 250 gramov).

Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net