Veľkonočné maškrty

Please enter banners and links.

Ovsené vrkôčiky s medom

180 ml mlieka

½ kocky droždia

1 pl kryštálového cukru

80 g kvetového medu

450 g polohrubej múky

60 g ovsených vločiek

50 g masla

2 vajcia

štipka soli, papier na pečenie

Z droždia, vlažného mlieka a cukru si urobte kvások. Po vykysnutí ho vymieste s múkou, ovsenými vločkami, soľou, maslom, vajcami a medom (1 pl medu odložte nabok) na hladké cesto. Nechajte kysnúť asi 90 minút. Na pomúčenej doske rozdeľte cesto na 8 porcií – tie vyvaľkajte na dlhé šúľance a každý rozdeľte na tri rovnaké časti. Z nich zapleťte vrkoče a konce dobre pritlačte. Položte na plech vyložený papierom na pečenie, zakryte a nechajte kysnúť ďalších 30 minút. Odloženú lyžicu medu rozmiešajte s 1 pl vody. Túto jednoduchú zmes použite na potretie vrkočov. Napokon posypte zvyšnými vločkami a pečte v predhriatej rúre cca 20 až 25 minút pri 200 stupňoch.

 

Čokoládová dobrota s brusnicami

100 g horkej čokolády

150 g masla

450 g kryštálového cukru

150 ml mlieka

80 g sušených brusníc

olej

papier na pečenie, košíčky na pečenie

Cukor v mlieku roztopte vo veľkom hrnci za občasného miešania. Pridajte nadrobno posekanú čokoládu a maslo. Hmotu priveďte do varu a bez miešania varte zakrytú 3 minúty, potom odkryte a nechajte variť ešte ďalšie 3 minúty kým sa teplota nedostane na cca 112 až 116 °C. nakoniec hrniec odložte do studenej vody a nechajte vychladnúť na 60 – 70 °C. Po vychladení začnite opäť miešať kým hmota nezhustne a nenadobudne matný lesk. Pridajte brusnice. Masu vlejte do olejom vymastenej a papierom vyloženej formy (najlepšie 15 x 20 cm) a rozotrite dohladka.  Po vychladnutí nakrájajte na kúsky, vložte do košíčkov na pečenie a uchovajte v chlade.

 

Limetkové motýle

2 limetky

125 g masla

180 g práškového cukru

2 žĺtka

250 g polohrubej múky

1 čajová lyžička prášku do pečiva

štipka soli, potravinárske farby podľa vlastného výberu

pastelové cukrové perly alebo farebný ozdobný cukor

papier na pečenie, drevená špajľa

Maslo vymiešajte dohladka s 80 g práškového cukru, soľou, žĺtkami, nastrúhanou kôrou z umytých limetiek, múkou a práškom do pečiva. Ak treba pridajte 1 – 2 pl studenej vody. Cesto nechajte v chlade minimálne 1 hodinu a potom ho na pomúčenej doske vyvaľkajte na hrúbku približne 5 milimetrov. Vykrajujte v tvare motýľov. Následne pečte dozlatista v predhriatej rúre pri 180 °C asi tak 12 minút.

Práškový cukor zmiešajte s troškou limetkovej šťavy na nie príliš tekutú polevu ktorú rozdelenú na ľubovoľné porcie nafarbíte potravinárskymi farbami a podľa fantázie potom vychladnuté motýle ozdobte farbami a inými dekoráciami.

 

Jarná polievka

4 lahôdkové cibuľky

1 malý kaleráb (cca 150 g)

2 pl masla

300 g zeleninovej (mrazenej) zmesi

800 ml zeleninového vývaru

soľ s jódom, čierne korenie, petržlenová vňať

3 vetvičky rozmarínu

150 g cherry paradajok

60 g dusenej šunky

Na jemno nasekanú cibuľku osmažte do sklovita na horúcom masle. Pridajte kocky kalerábu, mrazenú zeleninu a posmažte 3 – 4 minúty. Vlejte zeleninový vývar a priveďte do varu. Ochuťte soľou, čiernym korením, nadrobno posekaným rozmarínom a varte 10 minút. Cherry paradajky umyte, pridajte do polievky, chvíľu nechajte prevariť a potom dochuťte. Polievku podávajte posypanú šunkou nakrájanou na tenké plátky a najemno nasekanou petržlenovou vňaťou.

FOTO: jannoon028