Please enter banners and links.
Doprajte si tieto Vianoce nové chute na sviatočnom stole v podobe ešte nevyskúšaných receptov. Dobrú chuť!
Kyslá polievka
50 g sušených húb
1 liter mlieka
250 g sušených sliviek
250 ml kyslej smotany
2 lyžice oleja
3 lyžice hladkej múky
1 lyžička octu
1 lyžička kryštálového cukru
soľ
Do hrnca dajte huby a slivky, zalejte studenou vodou a nechajte variť. Medzitým v oleja a dvoch lyžíc múky pripravte svetlú zápražku, ktorú zalejete trochou mlieka a odstavíte. Smotanu rozmiešajte so zvyšnou múkou a trochou mlieka. Pripravenú zápražku aj so zátrepkou vlejte do polievky, prilejte zvyšok mlieka a prevarte. Hotové dochuťte soľou, octom a cukrom. Hotovo.
Pohánková ryba
200 ml smotany
20 dkg uvarenej pohánky
1 zubáč, šťuka alebo pleskáč
2 vajíčka
3 lyžice masla
1 veľká cibuľa
1 čerstvá uhorka
1 lyžica múky
Vajíčka dajte uvariť natvrdo, olúpte ich a nakrájajte na časti. Cibuľu ošúpte a nasekajte nadrobno, potom ju osmažte na jednej lyžici masla dozlatista. K pohánke pridajte nakrájané vajíčka a premiešajte. Rybu očistite a odstráňte z nej vnútornosti (ale nerozrežte brucho), odstráňte aj hlavu a umyte ju. Vo vnútri rybu poutierajte a posoľte, potom naplňte plnkou a obaľte v múke. Smažte ju najprv na zvyšnom masle dozlatista, potom preložte na plech a dajte do vyhriatej rúry (220 °C) na päť minút. Rybu neskôr polejte smotanou a opäť dajte do rúry na ďalších päť minút. Hotovo.
Talianska panna cotta
1 vanilkový struk
3 listy želatíny
500 ml sladkej smotany
4 dkg cukru
Do hrnčeka vlejte smotanu, pridajte dužinku z vanilky a struk, cukor a všetko priveďte do varu. Potom vanilkový struk vyberte. Lístky želatíny namočte v studenej vode a keď zmäknú jemne z nich vytlačte vodu a pridajte k horúcej smotane. Zmes miešajte dokým sa úplne želatíne nerozpustí. Smotanu vlejte do foriem a nechajte v chladničke cca šesť hodín. Dezert potom vyberte von a servírujte dnom nahor. Podávajte s ovocím alebo s ovocnou omáčkou.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net