Ochutnali ste už ryžu?

Please enter banners and links.

ID-10049857Bielu „klasickú“ ryžu už jedol naozaj každý, ale viete si dopriať aj iné druhy? Okrem toho, že delíme ryžu na krátkozrnnú (najviac lepivá), stredne dlhú (jemnejšia ale stále trošku lepivá) a dlhozrnnú (ľahká a nelepivá alebo len málo lepivá), existujú ešte tisíce ďalších typov, ktoré sa odlišujú napríklad farbou, chuťou alebo aj zložením.

Zabudnite teraz na bielu ryžu a ochutnajte spolu s nami aj nasledujúce druhy.

 

Jazmínová ryža

Príjemne vonia po jazmíne a má dlhé zrná. Pôvodom je z Thajska, ale svoje miesto našla aj v čínskej kuchyni a u nás ju viete zakúpiť tiež, dokonca aj bežne v potravinách. Patrí medzi lepivé druhy čo znamená, že ju využijete pri nákypoch alebo ako prílohu k mäsu. Na výber máte hnedú a bielu jazmínovú ryžu.

 

Divoká ryža

Táto ryža je spravidla drahšia pretože sa ešte stále vo veľkej miere zbiera ručne. Jej pôvod siaha do Severnej Ameriky kde ju pravidelne konzumovali indiáni a dnes vieme, že obsahuje v hojnom zastúpení rozličné minerály a vitamíny (hlavne vitamíny skupiny B). Má jemnú chuť po orieškoch takže je dokonalá do šalátov alebo sa tiež zvykne primiešavať k bielej ryži na oživenie zabehnutých jedál. Divokú ryžu treba variť dlhšie, aspoň 40 minút.

 

Čierna ryža

ID-100356779

Čierna ryža je pochúťka, ktorá poteší aj váš zrak, pretože sa na tanieri nádherne vyníma. Táto ryža je pôvodom z Číny a kedysi sa nazývala aj ako „zakázaná ryža“ lebo ju smel jesť jen sám cisár a nikto iný. Ide o zdravú a naozaj chutnú odrodu ryže. Dobre sa kombinuje napríklad s bielou ryžou, ktorú vie zafarbiť na fialovú. Čierna ryža ozvláštni každé jedlo.

 

Ryža arborio

Arborio je guľatá ryža pôvodom z Talianska, ktorá dokáže absorbovať nielen vodu, ale aj chuť. Často sa spája s rizotom, ktoré s touto ryžou chutí naozaj božsky – ryža pohltí do seba všetky vône z prísad čo ste do rizota dali. Okrem toho sa ale používa aj k pudingom alebo na prípravu rozličných sladkých dezertov.

 

Ryža basmati

Basmati sa pestuje dodnes len v Himalájach a patrí medzi najzdravšie druhy ryže. Sama o sebe je prirodzene bezlepková. Zrná sú voňavé, chuť môže mierne pripomínať orechy. Využívala sa doteraz v pakistanskej a indickej kuchyni, ale v súčasnosti je vyhľadávaná po celom svete. Hodí sa do indických jedál, ale tiež ako príloha k rybe alebo mäsu.

 

Hnedá ryža

Je to vlastne biela nelúpaná ryža, ktorá si teda zachovala všetky zdraviu prospešné látky ako mangán, selén či železo. Varí sa dlhšie ako biela ryža ale výsledkom je chutná nelepivá ryža vhodná i do šalátov, ako príloha ku všetkým druhom mäsa a chutí výborne skombinovaná so zeleninou.

Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net