Je vaječný koňak v ohrození?

Please enter banners and links.

Vaječný koňak alebo likér je pre niekoho nepostrádateľná súčasť sviatkov, iní sa bez neho nezaobídu pri príprave domáceho pečiva. Doterajšia prax výroby vaječných likérov je ale ohrozená.

 

Príčinou je nové znenie európskeho nariadenia, podľa ktorého do týchto nápojov nepatrí mlieko.Väčšina vaječných likérov v slovenských obchodoch ho ale obsahuje.

 

Prípad mlieka vo vaječnom likéri dala na súd firma z nemeckého Brandenburska, ktorej sa nepáčilo, že jej konkurencia z Dolného Saska mlieko do likéru pridáva. Pôvodne mal rozhodnúť súd v Hamburgu, ten sa ale pre istotu obrátil na Súdny dvor EÚ.

 

Luxemburský súd rozhodol, že na zoznam je nutné pozerať ako na úplný, v opačnom prípade by mohla utrpieť ochrana spotrebiteľa a férová súťaž. Minimálny obsah alkoholu v likéroch je stanovený na 14 percent. Obsah cukru musí byť najmenej 150 gramov na liter a obsah žĺtkov najmenej 140 gramov na liter.

 

Tieto požiadavky európskeho nariadenia si rada výrobcov doteraz vykladala tak, že vo vaječnom likéri musia byť ony vymenované zložky, ale k nim je možné doplniť aj ďalšie suroviny. Preto väčšinou do likéru pridávajú ešte mlieko či zahustené mlieko. Známym mliečno – vaječným likérom je napríklad aj taliansky Bombardino.

 

“Výrobcovia sa budú musieť rozhodnúť, či zmenia svoju receptúru a mlieko vynechajú, alebo budú vo výrobe pokračovať v nezmenenej podobe a výrobok už neponesie názov vaječný likér. Táto zmena sa bude týkať likérok po celej Európe, “uvádza Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

 

Spadli by do kategórie “likérov s vajcom”, ktorá umožňuje použitie aj iných ako vymenovaných surovín.

 

“Predpísané minimum použitých žĺtkov je však v tejto kategórii oproti vaječným likérom polovičná, 70 g / l alebo cca 7%. Ak teda máte radi vaječný likér s mliekom, bude v budúcnosti dôležité sledovať pri nákupe informáciu o podiele použitých žĺtkov, “upozorňuje Hana Hoffmannová.

 

Vaječný koňak viacerých značiek v obchode zvyčajne splňuje normy na minimum alkoholu a žĺtok. Horšie je to s farbivami ako azofarbivá tartrazín, žlť SY a košenilová červená A, ktoré sa v likéroch nezriedka nachádzajú. TIeto farbivá patriamedzi chemické zlúčeniny s výbornými farbiacimi vlastnosťami, odolnosťou a trvácnosťou farby. O ich problematickosti ale svedčí fakt, že sa na obaloch potravín s azofarbivami musí od roku 2010 uvádzať informácie, že “môžu nepriaznivo ovplyvňovať činnosť a pozornosť detí”.

 

Upozorňujeme, že predaj alkoholu online  je možný len od 18+.

Reklamný článok

FOTO: google.com