Druhy a typy zemiakov

Please enter banners and links.

ID-100132500Aj vám sa zemiaky niekedy rozvaria, alebo z nich neviete urobiť chutnú kašu bez hrudiek? Chyba nie je vo vás, skôr ste len zakúpili menej vhodný druh zemiakov, alebo bol na predajni len jeden typ. Aké druhy a typy zemiakov teda poznáme?

 

Druhy zemiakov

Fialové zemiaky si po celý rok zachovávajú nielen svoju farbu, ale aj chuť. Dokonale oživia šaláty, sú výborné aj do varenia a pečenia. Vďaka jemnej chuti po orieškoch ich môžete jednoducho len upiecť a hotové pokvapkať olivovým olejom. Maškrta bude na svete bez väčšej námahy.

Kvalitné fialové zemiaky sú pevné, šupka je fialová až modrofialová, po prekrojení sú nádherne levanduľovo fialkové.

 

ID-1007114

Ružiaky sa počas varenia nerozpadávajú, takže ich používajte do šalátov, gulášov a dusených jedál. Na pohľad sú guľatejšie a majú tenkú šupku sfarbenú doružova.

 

Russety sú zemiaky veľké alebo stredne veľké oválnejšieho tvaru so šupkou sfarbenou dohneda. Sú ideálne na prípravu zemiakovej kaše a na pečenie, pretože nie sú až tak tuhé. Vytvoríte z nich napríklad chutné zemiakové placky.

 

Žlté zemiaky sú guľaté, veľké, žltej farby. Využívajte ich na grilovanie, prípravu kaší alebo na varenie v šupke. Pri tomto type zemiakov môžete dokonca používať menej oleja nakoľko majú krémovejšiu chuť.

 

Biele zemiaky sú taktiež vynikajúce na grilovanie a prípravu kaší, no zároveň si zachovávajú svoj tvar. Majú tenkú, jemnú šupku, čím sú nenahraditeľné do jedál kde sa vyžadujú neošúpané zemiaky.

 

Varné typy zemiakov

Varný typ D je ideálny na prípravu zemiakového cesta, kaší a podobných jedál, pretože sa takéto zemiaky rozvárajú. Niektoré sú až sypkejšie.

Varný typ C sa síce rýchlo rozvarí, ale zemiaky sú o čosi pevnejšie ako typ D. využijete ich napríklad aj do príloh.

Varný typ B má hrubšiu štruktúru. Používajte ich ako prílohu a na pečenie.

Varný typ A sú pevné zemiaky, ktoré sa nerozvaria. Používajú sa napríklad aj do šalátov.

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net