Dajte si šalát

Please enter banners and links.

ID-10087145Zelené šaláty sú ľahko stráviteľné, obsahujú málo kalórii a sú plné antioxidantov i vitamínov. Nielen že budete už po malom množstve sýta, ich konzumáciou zlepšíte napríklad aj okysličenie buniek. Obohaťte svoju stravu o zelené, zdraviu prospešné, šaláty.

 

Ľadový šalát

            Ľadový šalát sa s obľubou konzumuje buď samostatne len na chrumkanie, alebo sa ním dochucujú jedlá z mäsa. Je skvelý k hydine, rybám, k bravčovému, morčaciemu alebo aj husaciemu mäsu. Keďže je schopný dlho vydržať čerstvý v chladničke, môžete ho mať stále po ruke. To, že už nie je najčerstvejší, zistíte hneď pohľadom na stopku (čím viac zhnednutá, tým horšie).

 

Dubový šalát

            Dubový šalát si vás získa charakteristickou chuťou po vlašských orechoch. Pestuje sa v dvoch odrodách – v zelenej alebo červenej farbe. Na rozdiel od ľadového šalátu ho treba skonzumovať čo najskôr. Okrem antioxidantov je plný karoténov a viacerých vitamínov. Kombinujte ho predovšetkým so šampiňónmi, tvrdým syrom a s hydinou.

 

Rukola

ID-100274358

            Rukolu nemilujeme len my, ale aj Taliani, ktorí ju používajú dosť často vo svojich kuchyniach. Listy pripomínajúce púpavu majú svoju charakteristickú chuť, ktorou viete doladiť mnohé šaláty zo zeleniny. Okrem toho oživí aj pizzu, ktorej dodáva nezameniteľnú chuť. Či už robíte pizzu doma alebo sa chystáte do pizzérie, vyskúšajte tú s rukolou. Nebudete ľutovať.

Na počudovanie viacerých sa rukola používa aj do ovocných šalátov a polievok. Nebojte sa experimentovať a hľadať stále nové spôsoby jej využitia.

 

Čakanka šalátová

            Určite musíte ochutnať čakanku šalátovú. Obsahuje fosfor, draslík, železo a vápnik. Z vitamínov má v nej bohaté zastúpenie vitamín B a vitamín C. vynikajúco sa kombinuje s vajíčkami, rozličnými dressingami a s jablkami. Na dochutenie sa dá použiť panenský olivový olej alebo ľahký sezamový olej.

 

Hlávkový šalát & rímsky šalát

            Oba sú skvelé, len často netušíme čím ich dochutiť. V prípade hlávkového šalátu sú síce najchutnejšie listy v strede, tzv. srdiečko, ale rovnako výživné sú aj tie na kraji. K hlávkovému šalátu sa skvelo hodia paradajky, ktoré pustia šťavu. Pridajte na tenké kolieska nakrájanú uhorku, vhoďte do misky pár olív a máte chutnú večeru.

Rímsky šalát kedysi najviac konzumovali Španieli, Francúzi a pochopiteľne Taliani. Tieto podlhovasté listy sú plné dôležitej kyseliny listovej. Navyše má práve rímsky šalát najviac vitamínu C v porovnaní s ostatnými zelenými šalátmi. Hodí sa ku krevetám alebo najrôznejším zálievkam. Len zriedka sa je samostatne, bez dressingu.

Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net