Please enter banners and links.
Pečivá, zmrzlinu, torty a rôzne zákusky viete šikovne ochutiť rôznymi bylinkami. Poradíme vám ktoré sú najpoužívanejšie a bežne ich zakúpite napríklad aj v supermarketoch alebo v obchodoch špecializovaných práve na predaj byliniek. Tak šup do pečenia a dezertovania!
Fialka voňavá
Nenápadná fialka voňavá (Viola Odorata) krásne vonia, vďaka čomu je nenahraditeľná v krémoch a dezertoch. Využijete ju však aj na ozdobenie zmrzlinky alebo hotového zákusku tesne pred podávaním.
Mäta
Mätu (Mentha) netreba nejako zvlášť predstavovať lebo ju určite poznáte pre jej sviežu chuť i vôňu. Mäta je skvelá nielen do smoothie, limonád a drinkov, ale hodí sa tiež k pudingom alebo aj k omáčkam, ktoré vie príjemne ozvláštniť. Čaj z čerstvo natrhaných lístkov mäty vás nielen preberie a dodá energiu, ale podporí trávenie a celkovo osvieži organizmus. Aby toho nebolo málo, použiť sa dá ešte aj pri výrobe sirupov. Tesne pred podávaním pridajte na tanier k čokoládovým múčnikom a perníkom lístok mäty. Samozrejmosťou sú čokoládové peny, ktoré doslova oživí.
Levanduľa
O voňavej levanduli sme v tomto magazíne už písali no určite treba spomenúť jej využitie pri zákuskoch a dezertoch. Kvety zozbierané tesne po kvitnutí, ako aj jej listy, viete šikovne využiť na dochucovanie poliev pre torty, do kompótov alebo tiež len tak na dozdobenie. Dezerty z panna cotty si levanduľu priam pýtajú.
Medovka lekárska
Medovka lekárska známa tiež pod oficiálnym názvom Melissa Officinalis je bylinka, ktorá sa dokáže dobre zregenerovať takže ak ju zrežete po odkvitnutí, objavia sa onedlho nové listy. Tieto lístky potom šikovne využijete na zdobenie dezertov a do ovocných nápojov. Medovka lekárska je priam božská do vaječných likérov. Naše šikovné babičky ju rady využívali aj pri želatínach.
Alojzia citrónová
Aloysia Trphylla známejšia u nás skôr ako alojzia citrónová alebo tiež lípia sa k nám do Európy dostala vďaka Španielom za čo im každá gazdiná môže byť vďačná. Pestovať sa dá dokonca aj na parapete vo vašom byte alebo na záhrade v črepníkoch, len potrebuje slniečko a v kvetináčoch drenážnu vrstvu. Hodí sa dokonca aj do závesných črepníkov takže nezaberie takmer žiadne miesto. Už samotný názov vraví, že ide o bylinku s citrónovou vôňou, no na prekvapenie je chuťovo sladká, resp. jej listy chutia sladko. Práve tie sa dajú použiť takmer do všetkých dezertov, pudingov a dokonca aj ako sladidlo do čajov.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: google.com