Sviatočné menu

Please enter banners and links.

ID-100300744Doprajte si tieto Vianoce nové chute na sviatočnom stole v podobe ešte nevyskúšaných receptov. Dobrú chuť!

 

Kyslá polievka

50 g sušených húb

1 liter mlieka

250 g sušených sliviek

250 ml kyslej smotany

2 lyžice oleja

3 lyžice hladkej múky

1 lyžička octu

1 lyžička kryštálového cukru

soľ

Do hrnca dajte huby a slivky, zalejte studenou vodou a nechajte variť. Medzitým v oleja a dvoch lyžíc múky pripravte svetlú zápražku, ktorú zalejete trochou mlieka a odstavíte. Smotanu rozmiešajte so zvyšnou múkou a trochou mlieka. Pripravenú zápražku aj so zátrepkou vlejte do polievky, prilejte zvyšok mlieka a prevarte. Hotové dochuťte soľou, octom a cukrom. Hotovo.

 

Pohánková rybaID-100140664

200 ml smotany

20 dkg uvarenej pohánky

1 zubáč, šťuka alebo pleskáč

2 vajíčka

3 lyžice masla

1 veľká cibuľa

1 čerstvá uhorka

1 lyžica múky

Vajíčka dajte uvariť natvrdo, olúpte ich a nakrájajte na časti. Cibuľu ošúpte a nasekajte nadrobno, potom ju osmažte na jednej lyžici masla dozlatista. K pohánke pridajte nakrájané vajíčka a premiešajte. Rybu očistite a odstráňte z nej vnútornosti (ale nerozrežte brucho), odstráňte aj hlavu a umyte ju. Vo vnútri rybu poutierajte a posoľte, potom naplňte plnkou a obaľte v múke. Smažte ju najprv na zvyšnom masle dozlatista, potom preložte na plech a dajte do vyhriatej rúry (220 °C) na päť minút. Rybu neskôr polejte smotanou a opäť dajte do rúry na ďalších päť minút. Hotovo.

 

Talianska panna cotta

ID-100212434

1 vanilkový struk

3 listy želatíny

500 ml sladkej smotany

4 dkg cukru

Do hrnčeka vlejte smotanu, pridajte dužinku z vanilky a struk, cukor a všetko priveďte do varu. Potom vanilkový struk vyberte. Lístky želatíny namočte v studenej vode a keď zmäknú jemne z nich vytlačte vodu a pridajte k horúcej smotane. Zmes miešajte dokým sa úplne želatíne nerozpustí. Smotanu vlejte do foriem a nechajte v chladničke cca šesť hodín. Dezert potom vyberte von a servírujte dnom nahor. Podávajte s ovocím alebo s ovocnou omáčkou.

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net