Zmrzlina

Please enter banners and links.

Mrazená delikatesa, ktorú zbožňujú deti i dospelí, má dnes nespočetne mnoho príchutí a farieb. Okrem tradičnej čokoládovej, vanilkovej či jahodovej máme i rumovú, kokosovú, šmolkovú, žuvačkovú, energetickú, zmrzlinu praskajúcu na jazyku alebo pikantnú s príchuťou čili. Ak sa chcete o tejto pochúťke dozvedieť viac čítajte ďalej…

 

Kedysi…

         Zmrzlina bola kedysi len pre aristokraciu. Rímsky cisár Nero (37 – 68 n. l.) dal ako prvý európsky vládca zvážať z Apenín kusy ľadu k sebe domov. Tam ich uskladňoval v studených pivniciach kde ich údajne drvil, miešal spolu s ovocnými šťavami, zalieval medom a zdobil podľa chuti. Vládca Chán (1215 – 1294) zas vlastnoručne mixoval čerstvo napadaný sneh s ovocnými sirupmi.

Až Marco Polo priniesol z Ázie do Európy prvý návod na výrobu zmrzliny podobnej tej dnešnej. Známa vojvodkyňa Katarína Medicejská, ktorá sa vydala na kráľovský dvor do Francúzska, si okrem rób, parfumov a sluhov vzala so sebou na nové miesto aj kuchárov ovládajúcich prípravu jemných ovocných sorbetov.

 

Zmrzlina podľa odborníkov

         Okrem toho, že nás zmrzlina príjemne schladí, dokáže naše telo aj nemilo prekvapiť. Alebo aspoň tak to tvrdia niektorí odborníci na výživu a stravovanie. Americký zástanca alternatívnej medicíny, Henry G. Bieler, už pred pár rokmi varoval, že sa mlieko a smotana (mliečna bielkovina)stávajú po zmrazení toxickými pre naše telo. Bieler ďalej poukázal na súvislosť medzi nadmernou konzumáciou zmrzliny a detskou mozgovou obrnou.

Ajurvédska medicína tiež dvíha varovný prst nad nadmernou konzumáciou tejto dobroty. Nášmu telu totiž spôsobuje teplotný šok a spomaľuje metabolizmus.

 

Kvalita

         Ak máte chuť na zmrzlinu, vyberte si len tú kvalitnú. Oplatí sa sledovať etikety a kupovať takú, ktorá bude obsahovať čo možno najmenej umelých éčok i keď bude o pár centov drahšia. Za pozornosť iste stoja aj populárne BIO zmrzliny ktoré sľubujú vylúčenie surovín zlej kvality.

Po rozbalení zmrzlina nesmie byť ťahavá ako lep, ale tuhá.

 

Viacero druhov zmrzlín

         My, bežní smrteľníci, používame pojem zmrzlina pre všetky druhy chladených dezertov, no praví labužníci sa vedia vo svete mrazených krémov orientovať a poznajú rozdiely. Naučte sa rozlišovať zmrzlinu aspoň podľa krajov.

Angličania často konzumujú mrazené vaječné krémy. Američania zas milujú mrazené jogurty, sorbety z ovocného pyré a tzv. „ice cream sodas“ čo je sýtená malinovka s mliečnou zmrzlinou. Údajne je to veľká lahôdka. Filipínci sú známi svojou „mrazeninou“ – zmes nastrúhaného ľadu, plnotučného mlieka, varených strukovín a zaváraného ovocia. Ak zájdete do Malajzie, pýtajte si ich „ais kacang“. Donesú vám ľad s ovocným sirupom, červenou fazuľou a kondenzovaným mliekom.

 

Najlepšia je domáca

         Všetci kuchári a odborníci sa zhodujú na tom, že najlepšia zmrzlina je aj tak tá domáca pretože viete, čo ste do nej dali. Ak nechcete vyrábať svoju zmrzlinu „na kolene“ kúpte si profesionálne zmrzlinovače ktoré nájdete aj v našich obchodoch.

Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net