Vrásky z cukru

Please enter banners and links.

Sladkosti nemajú na svedomí len priberanie, ale i urýchľovanie starnutia pleti. Okrem toho, že jej škodí časté opaľovanie, pridáva sa aj konzumácia cukrov. Negatívny vplyv cukrov sa začal skúmať pred asi pätnástimi rokmi a dnes máme záver ktorý jasne vraví, že strava bohatá na cukry poškodzuje štruktúru pokožky čím sa výrazne urýchľuje starnutie.

Na vine je glykácia – chemická reakcia pri ktorej sa cukry viažu na molekuly bielkovín. Vytvárajú sa tak nové produkty glykácie, tzv. „ages“. Čím viac holdujete cukrom, tým viac týchto škodlivých látok máte v tele.

 

Vrásky netvorí len čas

         Spomínaná glykácia ohrozuje kolagén, ktorý tvorí základ kožných buniek a má na starosti jej pružnosť. Zdravá pokožka je pevná, no pod vplyvom slnečného žiarenia (predovšetkým v lete) a s prirodzeným starnutím postupne stráca pevnosť. Okolo štyridsiatky je už viditeľnejšie ochabnutá a zmenená.

Ak konzumujete veľa cukru proces starnutia príde nielen skôr, ale so stúpajúcim vekom sa bude zrýchľovať. Stratíte pružnosť, príde ochabovanie pleti a vaša pokožka bude náchylnejšia na vrásky, rôzne poškodenia a oslabí sa jej odolnosť.

 

Cukor a procesy v tele

         Proces glykácie neškodí len pokožke a výsledkom nie sú len vrásky. Vplyvom poškodzovania kolagénu, ktorý je ako sme už spomenuli základnou stavebnou látkou tkanív, sa ohrozuje aj pohyblivosť kĺbov. Ďalej vznikajú voľné radikály a „ages“ znižujú schopnosť tvorby prirodzených antioxidačných látok v tele.

Procesy glykácie sa nedajú úplne zastaviť nakoľko naše telo potrebuje cukry na správne fungovanie. Vieme však starnutie a vrásky v dôsledku spomínanej glykácie spomaliť alebo aspoň zredukovať, a to vhodnou zmenou stravovania.

 

Dobré rady na záver

         Čomu sa máme v strave vyhnúť aby sme obmedzili tvorbu vrások, a čo naopak konzumovať vo zvýšenej miere?

  1. Zásobte sa antioxidantmi. Doprajte si orechy, brusnice, zelený čaj a samozrejmosťou by mali byť krémy na pleť s obsahom vitamínov E, A, C.
  2. Obmedzte tepelnú úpravu potravín. Grilovanie či smaženie, teda každá úprava pri ktorej jedlo zhnedne, nie je práve najzdravšia (ide predovšetkým o pečivo, hranolky, údeniny a grilované jedlá).
  3. Potrebujete piridoxín. Práve táto látka je nevyhnutná na spracovanie a tvorbu bielkovín vrátane kolagénových vlákien. Konzumujte orechy, pečienku, ryby, vajcia, karfiol, fazuľu, hrozienka, banány a celozrnné výrobky.
  4. Obmedzte cukry. Cukor však nepredstavujú iba zákusky a čokolády, ale aj potraviny meniace sa pri trávení na cukry. Ak chcete mať pleť čo možno najdlhšie krásnu a pevnú začnite čítať zloženia výrobkov – znížte na minimum potraviny obsahujúce dextrózu, glukózu, sacharózu, ovocný koncentrát, maltózu, javorový sirup a trstinový cukor.

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net