Please enter banners and links.
Zabúdate vo svojej kuchyni na cícer? Chyba! Je zdravý a chutí naozaj skvelo. Mal by tvoriť súčasť pestrého jedálnička. Presvedčte sa o jeho význame v jedlách pri varení nasledujúcich receptov.
Cícer s cesnakom
Potrebujeme: 150 g cíceru, maslo, jednu veľkú cibuľu, dve paradajky, štyri strúčiky cesnaku, lyžičku rasce, ¼ lyžičky mletého koriandra, oregano, čierne korenie, majoránka
Postup: Na väčšej panvici speňte cibuľu s rascou a pridajte nakrájané paradajky s korením. Cesnak prelisujte a duste asi 5 minút, potom pridajte cícer a premiešajte. Podávajte teplé s vhodnou prílohou.
Cícer so zeleninou
Potrebujeme: dve šálky vareného cíceru, cibuľa, dve paradajky a dve papriky, soľ, mleté čierne korenie, tri strúčiky cesnaku, jedna až dve lyžice tahiny (prípadne inej podľa chuti) pasty, petržlenová vňať, olej
Postup: Na oleji speňte nakrájanú cibuľu, pridajte nakrájané papriky a paradajky. Osoľte, okoreňte a na slabom plameni zakryté poduste. Môžete použiť aj hotové lečo pokiaľ patríte k pohodlnejším gazdinkám. Potom pridajte cícer, pretlačený cesnak, pastu, nasekanú vňať a Povarte. Podávajte najlepšie s ryžou, ale tento recept je chutný aj s chrumkavým chlebom.
Guláš
Potrebujeme: 250 g cíceru, približne dve lyžice rastlinného oleja, cibuľa, strúčik cesnaku, cca tri lyžičky červenej papriky, lyžica majoránky, rajčinový pretlak/kečup, soľ
Postup: Cícer namočte cez noc a ráno uvarte vo vode asi dvadsať minút, potom osoľte asi tak troma lyžicami a varte ešte päť minút. Na rozpálenom oleji usmažte nakrájanú cibuľu, pridajte červenú papriku a dobrú chvíľu poriadne miešajte. Pridajte uvarený cícer ale aj spolu s vodou v ktorej sa varil aby to malo konzistenciu gulášu, a rajčinový pretlak/kečup. Krátko povarte a nakoniec dochuťte pretlačeným cesnakom a majoránkou. Hotovo!
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net