Please enter banners and links.
Máte chuť na tradičné domáce jedlá? Mnau.sk vám ponúka tri recepty, ktorým určite neodoláte.
Dobrú chuť!
Špeciálne jahodové halušky
400 g jahôd (najlepšie čerstvých ale môžu byť aj mrazené), 100 g práškového cukru, 50 g detských piškót, 1 smotana na šľahanie, kúsok mliečnej čokolády
Jahody, cukor a piškóty spolu rozmixujte tak, aby vám vznikla hustá hmota. Lyžicou z nej povykrajujte veľké halušky ktoré uložíte na taniere. Ozdobte vyšľahanou smotanou a bielou čokoládou.
Dokonalé tvarohové guľky
Cesto: 250 g tvarohu, 100 g hrubej múky, 2 žĺtky, 1 čl prášku do pečiva, štipka soli, 20 g masla
Na poliatie: nasucho opražená strúhanka, práškový cukor, roztopené maslo
Tvaroh vymiešajte so žĺtkami, s maslom a s múkou. Primiešajte prášok do pečiva a soľ. Vypracujte hladké cesto z ktorého budete navlhčenými rukami tvarovať guľky. Tie varte vo vriacej vode kým nevyplávajú na povrch. Takto uvarené guľky posypte opraženou strúhankou zmiešanou s práškovým cukrom. Na záver polejte roztopeným maslom.
Univerzálny škoricový krém
250 ml mlieka, 1 kúsok škorice, 250 ml šľahačkovej smotany, 10 g želatíny, 3 žĺtky, 75 g práškového cukru, 3 pl mletej škorice, 3 bielky, kakao
Kúsok škorice dajte do mlieka, zohrejte a nechajte 20 minút postáť. Škoricu vyberte a primiešajte smotanu. Želatínu pokropte vodou a nechajte napučať. V hrnci vymiešajte žĺtky spolu s cukrom a mletou škoricou. Do tejto zmesi pridávajte za stáleho miešania mlieko zmiešané so smotanou. Šľahajte na miernom ohni pokiaľ krém nezhustne. V horúcom kréme rozpusťte napučanú želatínu; hrniec vložte do studenej vody a nechajte vychladnúť, ale ešte pred stuhnutím vmiešajte do krému sneh z bielkov. Hotový krém navrstvite do pripravených pohárov, dajte do chladu a pred podávaním ozdobte kakaom.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos..net