Tri pochúťky!

Please enter banners and links.

Máte chuť na niečo naozaj dobré, no minuli sa vám nápady? Alebo ste si zaumienili, že vyskúšate niečo nové? Receptov nikdy nie je dosť, a preto mnau.sk ponúka tri ďalšie do kuchyne našich čitateliek. Doprajte si vynikajúci šalát, domáci lekvár z paradajok alebo vlastné műsli.

 

 

 

 

Paradajkový lekvár

2,5 kg paradajok

1 čl sušeného zázvoru

celá vanilka (cca 2 cm)

1 kg kryštálového cukru

2 čl kyseliny citrónovej

Do väčšieho hrnca vložte pokrájané paradajky, sušený zázvor a asi 2 centimetre celej vanilky. Všetko spolu varte približne 1,5 hodiny. Potom prepasírujte a zmiešajte s cukrom a kyselinou citrónovou. Vzniknutú zmes opäť varte, tentoraz okolo štyridsiatich minút a za stáleho miešania čakajte kým nezhustne. Potom ňou naplňte menšie poháriky, dobre uzavrite viečko a otočne hore dnom.

Keď pripravený lekvár vychladne získa nezvyčajnú, no veľmi príjemnú a sviežu chuť. Možno vám bude trošku pripomínať šípkový lekvár.

 

 Domáce müsli

2 jablká

tuk na vymastenie

hrsť malín

1 balíček vanilínového cukru

½ čl škorice

10 pl ovsených vločiek

maslo

Ošúpte jablká a nastrúhajte ich na hrubom strúhadle. Rastlinným tukom vymastite zapekaciu misu, na spodok dajte jablká, potom maliny, posypte vanilínovým cukrom a škoricou. Na to vysypte ovsené vločky a na vrch po celej ploche poukladajte tenké plátky nakrájaného masla. Takto pripravenú zmes pečte pri teplote 190°C približne pätnásť až dvadsať minút.

Kráľovský šalát

4 vajíčka

25 dkg mäkkej obyčajnej salámy (najlepšie v celosti)

6 paradajok

1 majonéza

1 cibuľa

soľ

mleté čierne korenie

Vajíčka uvarte natvrdo, potom ich ošúpte a krájačom rozkrájajte na plátky. Paradajky dobre umyte a pokrájajte na mesiačiky. Salámu porežte na plátky a potom na rezance široké asi pol centimetra. Pridajte majonézu, cibuľu na kocky, čierne mleté korenie a približne pol polievkovej lyžice soli. Všetko dobre premiešajte a šalát je hotový.

TIP! Tento šalát je mimoriadne flexibilný, takže si ho môžete prispôsobiť svojej chuti. Chcete viac paradajok, menej cibule alebo sa vám žiada viac salámy? Je len na vás aký pomer zvolíte, pokojne aj 50 dkg salámy na 6 paradajok, alebo si dajte 7 paradajok.

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net