Tri chutné dobroty

Please enter banners and links.

Máte chuť navariť alebo upiecť niečo mimoriadne chutné? Ak áno vyskúšajte nasledovné recepty. Mnau.sk vám želá dobrú chuť!

 

 

 

 

 

 

Nórsky údený losos

300 g údeného nakrájaného lososa

50 g kyslej smotany

1 PL kapár

kôpor

ružové korenie

biele korenie

soľ

citrón

1 PL extra panenského olivového oleja

Spodok misy vytrieme olivovým olejom a vkusne vyložíme lososom nakrájaným na jemné plátky. Z papiera vytvoríme lievik a naplníme ho smotanou dochutenou soľou, bielym korením a kvapkou olivového oleja. Z tejto hmoty vytvorte pásiky ktoré budete na lososa dekorovať v rôznych tvaroch, napríklad do tvarov štvorca. Na lososa nepravidelne naukladajte kapary, ružové korenie, trošku kôpru a do stredu vložte vykrojenú polovicu citróna. Na záver jemne pokvapkajte olivovým olejom aby sa získal ligotavý efekt. Podávame s maslovými hriankami.

 

 

Honosná tvarohová torta (bez cesta)

250 g mäkkého masla

350 g hnedého trstinového cukru

6 vajec

cca 1 PL hladkej špaldovej múky alebo inej celozrnnej múky

1 ČL prášku do pečiva

2 balenia vanilkového pudingu, každý po 40 g

1 kg tvarohu bez tuku

250 g čerstvého ocovia (jahody, černice, čučoriedky, ríbezle – mix podľa vlastnej chuti)

Na ozdobu: balíček čírej želatíny na potretie ovocia a 300 g čerstvého ovocia.

Ovocie opláchnite a nechajte uschnúť. Maslo vmiešajte s cukrom do hladkého krému. V druhej mise zmiešajte vajíčka, múku, prášok do pečiva a pudingové prášky. Obidve zmesi potom spojte, pridajte tvaroh a vymiešajte dohladka. Tortovú formu vysteľte papierom na pečenie. Tvrdšie menšie ovocie ako napríklad čučoriedky rozsypte na dno formy; rez torty bude potom krajší. Do formy nalejte cesto a uhlaďte ho stierkou. Pri teplote 160 stupňov pečte na spodnej mriežke v rúre približne hodinu. Vypnite rúru ale koláč v nej ešte nechajte chvíľu odstáť. Po pol hodine ho vyberte von a nechajte chladnúť. Vychladnutý koláč ozdobte ovocím a potrite ho ešte teplou rozpustenou želatínou, najlepšie silikónovým štetcom v tenkej vrstve. Hotovo!

 

 

Grahamové kolieska s džemom

400 g rastlinného tuku (Hera)

600 g grahamovej múky

140 g práškového cukru

2 žĺtka a džem na zlepenie

Na pomúčenej doske zmiešajte všetky ingrediencie a vzniknutý bochník rozdeľte na niekoľko častí – každá bude postupne rozvaľkaná na tenký plát s hrúbkou 0,3 – 0,4 mm. Vykrajujte kolieska tak, aby bol vždy párny počet pretože jedna časť bude plná a druhá v strede vykrojená do rôznych tvarov (srdiečko, hviezdička a i.). Povykrajované kúsky koliesok uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov až kým nebudú doružova. Hotové vyhladené kolieska zlepujte džemom podľa chuti.

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net