Please enter banners and links.
Prinášame vám tretí diel našich rád nielen do domácnosti. Potrebujete vyčistiť šperky? Máte chuť na staršie pečivo ale je trošku odstaté? Robíte mäsové fašírky a praskajú? Vodovodné kohútiky nie sú nikdy krásne lesklé? A čím narýchlo nahradiť vlašské orechy? Čítajte ďalej a dozviete sa odpovede nielen na tieto otázky.
Tortový korpus často vsiakne do seba všetku šťavu z ovocia. Predídete tomu veľmi jednoducho – potrite ho predtým než na neho naukladáte ovocie rozšľahaným bielkom. Koláč vo finálnej podobe bude mať správnu šťavu.
Niekedy sa stane ak dlhoročným gazdinám, že mäsové fašírky nedržia svoj tvar a vôbec sa nedajú vyformovať, navyše aj popraskajú. Dodržte nasledovné dve zásady a nestane sa vám to. Po prvé, netvarujte ich mokrými rukami a po druhé, nevkladajte ich pri smažení do tuku viacero naraz.
A ešte jedna rada pre tortu, tentoraz na jej pečenie. Skôr než nalejete do tortovej formy cesto ju vymastenú dajte do chladničky. Tuk sa nezmieša s cestom (takže nebude prehnane mastné) a lepšie sa na koniec pečenia vyklopí.
Cesnak nechceme jesť priveľmi často aj keď je zdraví. Odstrašuje nás jeho nepríjemný zápach ktorý v ústach nemizne len tak ľahko. Doprajte si ho však častejšie vďaka malému triku: bude páchnuť menej ak ho na 5 minút ponoríte do posolenej vody a až potom bude pridaný do jedla.
Niekedy nás prepadne chuť na pečivo ktoré je však dlhšie odstaté. Oživte jeho chuť tým, že ho uložíte na plech, pokvapkáte vodou a dáte nachvíľu zapiecť do rúry. Bude ako čerstvé.
Všade čítame o tom ako jeme nielen žalúdkom ale aj očami. Ale ako jedlo efektne ozdobiť? Vykrajovanie nie vždy prinesie želaný výsledok, a tak sa uchyľujeme ku klasickému krájaniu zeleniny a ovocia. Naučte sa však malý trik s reďkovkou – nakrojte ich do kríža a vložte do slanej vody. Šupka sa krásne skrúti a reďkovka dostane kvetinový tvar.
Ešte jedna malá rada: vlašské orechy môžeme v receptoch nahradiť strúhankou opečenou na masle.
Na záver ešte rady mimo kuchyne.
Vodovodné kohútiky z chrómu ľahko vyleštíte čistiacim prostriedkom na riad. Potom ich utrie obyčajným novinovým papierom.
A ešte na záver sľúbené efektívne vyčistenie šperkov: do malého pohárika napúšťajte studenú vodu, pridajte lyžičku octu a trošku jari. Ponorte šperky a nechajte ich v tomto kúpeli pokojne celú noc odstáť. Ráno ich stačí opláchnuť studenou vodou a osušiť fénom.