Talianska kuchyňa

Please enter banners and links.

Talianska kuchyňa je chutná, voňavá, pestrá a viete si ju jednoducho preniesť aj k sebe domov. Je považovaná za najstaršiu kuchyňu pretože práve z Apeninského polostrova pochádza prvá kuchárska kniha – z deviateho storočia sú zachované rukopisy od autora menom Riman Apicius, ktorý spísal svoje poznatky z kuchyne a dal im názov „De re coquinaria“, čo v preklade znamená „O kuchynskom umení“.

 

Osobitosť talianskej kuchyne

         Stolovanie zvykne byť u Talianov veľkolepé a súčasťou jedál sú obvykle ryby, mäso, zelenina a cestoviny. V obľube sú však aj svieže nápoje, zmrzlina a rôzne plnky. Jednotlivé časti Talianska sú vychýrené niečím iným, napríklad:

– sever Talianska – populárna je pikantná omáčka obsahujúca sardely, maslo, olej a cesnak,
– Benátky – okrem omáčok sa oplatí ochutnať aj vychýrené údené šunky v popole,
– Lombarda – táto provincia vás očarí slávnym rizotom pripraveným na milánsky spôsob,
– Emiliánska oblasť – hovorí sa, že tu nájdete jedlo len pre pravých chlapov pozostávajúce nielen z mäsa a ostrejších    omáčok, ale i z ovocia a bohatej zeleninovej oblohy,
– Toskánsko – lahôdkou je tu bravčový pečený chrbát s cesnakom a rozmarínom, či biftek na florentínsky spôsob,
– juh Talianska – je to kraj rýb a cestovín takže tu musíte ochutnať makaróny so syrom alebo pstruha upečeného na drevenom uhlí podávaného spolu s olejom, citrónom a majonézou.

 

Cestoviny a pizza

         Kdekoľvek v Taliansku dostanete rýchlu a chutnú pizzu tak dobrú, akú ste inde ešte nejedli. Dôkazy pečenia tenkých bochníkov cesta na horúcom kameni pochádzajú až z dôb Etruskov. K myšlienke pripekať k cestu zeleninu prišli Gréci, a z tohto nápadu potom profitovali Rimania. V roku 1820 bola otvorená prvá pizzeria „Marotte“ v Neapole. Chrumkavé cesto sa dnes už predáva s rôznymi prísadami, najčastejšie však s olivami, šampiňónmi, sardinkami, cibuľou, šunkou a salámou.

Druhou typickou talianskou špecialitou sú cestoviny – exituje viac ako 400 druhov ktoré a sa pripravujú v Taliansku na rôzne spôsoby. Najznámejšie sú, ako inak, špagety. Tie sa jedia výlučne vidličkou (namotávaním), no menej skúseným cudzincom povolia aj v luxusných reštauráciách lyžicu. Vidličkou sa jedia tiež i tagliatelle, čo sú široké dlhé rezance zakrútené do tvaru hniezda. Z tvrdej pšenice sú zas vyrábané farfalle, mašličky dokonale hodiace sa k omáčkam. Ďalším druhom cestovín sú fettucine ktoré sa podávajú najčastejšie so smotanovou omáčkou a hubami. Do polievok sa zas hádžu stelline vytvarované do hviezdičiek.

 

Syry

         Súčasťou jedál sú dosť často aj syry. Každej dobrej gazdinke iste neunikol parmezán – populárny syr Talianov. Jediný pravý na svete pochádza z milánskej oblasti okolo Parmy a volá sa „parmigiano reggiano“. Pochopiteľne, recept na jeho výrobu je prísne strážený tajomstvom.

Druhý známy syr „la ricotta romana“ sa používa na prípravu lahodných dezertov a natierajú sa ním aj tenké krajce chleba podávané s bielou kávou na raňajky.

Syr „bel paese“ je súčasťou syrových mís, cestovín a nákypov.

 

Bylinky aj vo vašej kuchyni

         Typické jedlá z Talianska obsahujú rozličné bylinky a koreniny. Ak chcete poznať ktoré sa k čomu hodia nechajte sa inšpirovať…

–   Oregano – pridáva sa predovšetkým do pizze, ale je zdravé vo väčšine jedál.

–  Fenikel – milujú ho v cestovinách, hydine a rybách.

–  Tymian – vhodný pre divinu, morské plody a rajčiakové omáčky.

–  Palina – obľúbená pri husacine, bravčovom mäse a pri všetkých jedlách ktoré sú ťažšie stráviteľné.

–  Šalvia – zvýrazní chuť teľaciny a baraniny.

–  Petržlenová vňať – populárna v polievkach i v rizote.

–  Muškátový orech – Taliani si ho pridajú k varenému karfiolu a špenátu.

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net