Správny čas na šípkový čaj

Please enter banners and links.

Medzi regálmi v potravinách sa ešte stále hrdo vyníma šípkový čaj. I keď sme podľahli melónovým, čučoriedkovým, jablkovým a iným príchutiam, tento nám ponúka viac než len chvíľku pohody. Prospieva nášmu zdraviu a vieme si ho pripraviť aj na „vlastnú päsť“.

Spojte príjemné s užitočným a vyrazte na prechádzku po lese. Zároveň si nazbierajte do košíka šípky na lahodný jesenný čaj. Kríky ruže šípkovej nájdete v medziach, na lúke, v kroví a na okraji lesa.

Zber šípok

Na výlet sa vyberte počas suchého slnečného počasia. Najlepšie obdobie je práve teraz – od konca septembra do konca októbra. V tomto čase sú tvrdé, sfarbené dooranžova až červena a obsahujú najviac vitamínu C. Prezreté mäkké plody už nie sú vhodné na zber.

Uskladnite ich sušené

Najbežnejšie uchovávanie šípok je formou sušenia. Plody sa sušia v jednej vrstve vo vetranej miestnosti, prípadne sa môžu dosušiť umelým teplom s maximálnou teplotou 35 °C. Počas procesu sušenia by nemali v žiadnom prípade zhnednúť alebo sa spáliť. Ak sa vám to stane vyhoďte ich, sú už nepoužiteľné; rovnako znehodnotené sú aj vtedy, ak zostali zmäknuté a lepkavé.

Správne usušené šípky majú oranžovú až červenú farbu, ovocnú vôňu a mierne trpkú chuť. Samozrejme, sú pevné a tvrdé. Skladujte ich potom na suchom a chladnom mieste maximálne jeden rok (postupom času strácajú vitamíny). Nezabudnite, že po rozkrojení treba dôkladne odstrániť zrnká aj s chĺpkami.

Zdravie schované v šípkach

Šípky sú cenné najmä pre veľký obsah vitamínu C, B1, B2 a P. Ďalej sa v nich nachádza vápnik a prospešné karotény. Môžu ich konzumovať rovnako ženy v tehotenstve ako aj cukrovkári. Malé deti môžu piť šípkový čaj už od ukončeného šiesteho mesiaca.

Skvelo poslúžia ako prevencia proti chrípke, prechladnutiu a pomáhajú urýchliť proces liečenia infekčných ochorení. Posilnia vaše zuby a odbúrajú únavu, pomôžu pri problémoch s močovými cestami, pri kŕčových žilách spevnia stavbu ciev a zlepšia krvotvorbu. A aby toho nebolo málo dokážu urýchliť vyprázdnenie čriev a úspešne detoxikujú vašu pečeň.

Príprava domáceho šípkového čaju

Budete potrebovať iba pol litra vody a 2 lyžičky domácky sušených podrvených šípok.

Plody vsypte do sklenenej nádoby, zalejte studenou vodou a nechajte ¾ hodiny lúhovať. Potom výluh zohrejte na 70 °C (nesmie začať vrieť). Odstavte, preceďte cez sitko a môžete popíjať.

Pre malé deti postačí 4-minútové lúhovanie.

Využite šípky nielen na čaj

I keď sú šípky najviac využívané na prípravu čaju, dajú sa použiť aj inak, dokonca na množstvo iných spôsobov. Pochutnajte si aj na šípkovom džeme, kompóte, polievke, omáčke, domácom víne, mede, sirupe či pretlaku.

Napísala: Zuzana Šusterová

Foto: joannawnuk