Please enter banners and links.
Polievka pre celú rodinu k nedeľnému obedu:
Gulášová polievka z hlivy ustricovej
400 g hlivy ustricovej
400 g zemiakov
1 červená paprika
1 stredne veľká cibuľa
1 lyžica repíkového oleja
2 lyžičky mletej sladkej papriky
1 lyžička rasce
soľ
korenie
200 g kyslej smotany
tmavý chlieb
Hlivu umyte, nakrájajte na tenšie plátky a orestujte ju spolu s nasekanou cibuľou na repkovom oleji. Pridajte na malé kocky pokrájané zemiaky a papriku, posypte mletou sladkou paprikou a rascou. Potom podlejte 1,5 l vody alebo zeleninovým vývarom a varte domäkka asi 20 minút. Dochuťte soľou, korením a ozdobte kyslou smotanou. Podávajte s tmavým chlebom.
TIP! Zaujímavú chuť dodá polievke tekvica.
Teplá večera v podobe chutnej polievky:
Tekvicová polievka s pečivom
500 g tekvice
2 l zeleninového vývaru
1 menšia cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 lyžica olivového oleja
citrónová šťava
soľ
korenie
200 g kyslej smotany na ozdobenie
1 lyžica tekvicového oleja
40 g tekvicových semienok
celozrný chlieb
Nasekanú cibuľu a cesnak orestujte na olivovom oleji. Pridajte na malé kocky nakrájanú tekvicu a mierne ju poduste. Potom zalejte vývarom, osoľte, okoreňte a nechajte variť tak dlho, kým tekvica nie je mäkká (cca 40 minút). Potom rozmixujte ponorným mixérom a dochuťte šťavou s citróna. Ozdobte kyslou smotanou, tekvicovými semienkami a tekvicovým olejom.
TIP! Citrónovú šťavu a tekvicový olej hravo nahradí krémový ocot.
Sýte a chutné raňajky do postele:
Ryžový nákyp s hroznom a figami
50 g ryže
150 ml mlieka
1 kus čerstvej figy
100 g hrozna
10 g vlašských orechov
2 klinčeky
½ lyžičky mletej škorice
Ryžu uvarte v mierne osolenej vode domäkka (cca 10 minút) spolu s klinčekmi. Ešte horúcu ju zalejte teplým mliekom a zmiešajte s mletou škoricou. Čerstvú figu ošúpte a nakrájajte na mesiačiky. Hrozno umyte a rozpoľte. Vlašské orechy podrvte nadrobno. Všetko zmiešajte a môžete podávať. Ingrediencie sú uvedené pre jednu osobu.
TIP! Ryžu môžete variť už spolu s mliekom a celou škoricou.
Nebojte sa šošovice a dajte si ju na obed:
Šošovicový šalát s panenskou sviečkovou
400 g bravčovej panenskej sviečkovej
400 g hnedej šošovice
100 g cherry paradajok
100 g rukoly
1 lyžička repkového oleja
soľ
korenie
citrónová šťava
Deň dopredu namočte šošovicu do studenej vody. Pred varením ju potom zlejte, prepláchnite a varte vo vode asi 15 minút. Medzitým na teflónovej panvici zohrejte trošku repkového oleja, nakrájajte panenku na plátky, osoľte ju, okoreňte a orestujte z oboch strán 3 až 4 minúty. Uvarenú šošovicu sceďte a zmiešajte s cherry paradajkami a rukolou, ozdobte plátkami mäsa a pokvapkajte na záver šťavou s citróna.
TIP! Nemáte čas namočiť šošovicu? Použite červenú šúpanú šošovicu.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: nuchylee