Please enter banners and links.
Nemáte čas na letnú dovolenku, alebo je už za vami? Teplé večery nemáte čo robiť, v mrazničke vám už nejakú tú dobu trčí mäso a deti si želajú nejakú zábavu? Možno je načase pozvať pár priateľov a spríjemniť si letný večer pravou grilovačkou!
Najprv treba zvoliť gril
Väčšina z nás nepatrí medi tých šťastlivcov, ktorým na záhrade rodinného domu pod prístreškom drieme naozaj profesionálny a riadne drahý gril. Na dobrú grilovačku postačí aj obyčajný prenosný gril s hociktorého hypermarketu, ak sa správne pripraví. Určite nezabudnite na uhlie, zápalky a nejaký starý (najlepšie novinový) papier.
Správny gril má dostatočne hlbokú nádobu na uhlíky, aby sa v nej vytvorila čo najväčšia vrstva žeravých uhlíkov. Ak až taká hlboká nie je, nezúfajte – stačí rošt na grilovanie umiestniť o čosi vyššie, aby na potraviny nesadal popol.
Dobrú chuť!
Úplným základom je samozrejme zapálenie ohňa. Na to potrebujete pár halúzok či úlomkov naštiepaného dreva a novinový papier. Postup je rovnaký ako pri táboráku – zapáliť papier, od ktorého chytia halúzky. Keď už dostatočne horia, prisype sa uhlie – asi 10 cm vrstva. Hneď na úvod grilovania však treba mať ujasnené, koľko pokrmov sa chystáte grilovať, aby ste nemuseli uhlie uprostred prípravy jedla dosýpať. Gril je pripravený plniť svoju funkciu vo chvíli, keď už uhlie nehorí, len vyslovene tlie. Tlejúca plocha uhlia má byť aspoň o polovicu väčšia ako plocha roštu, na ktorej sa jedlo pripravuje, aby sa pripravilo rovnomerne. Rošt nechajte na grile rozpáliť aspoň 15 minút pred začatím grilovania – vďaka tomu sa naň nebude mäso prichytávať. Ak chcete docieliť príjemnú vôňu okolia ale aj jedla, prisypte na rozpálené uhlíky sušenú bazalku, rozmarín, alebo iné bylinky.
Jednoduchý recept
Pred samotnou grilvoačkou je dôležité pripraviť si mäso a zeleninu. Veď nie každý uprednostňuje polotovary a rozhodne je lepšie, keď viete, čo sa chystáte zjesť. Najlepšiu chuť získate ak mäso a zeleninu pár hodín pred grilovaním namočíte do marinády. Akú si zvolíte je len na vašej fantázii, pridanie vína len umocní jej chuť. Ak ale chcete nejaký tip, vyskúšajte túto, hodí sa ku každému typu mäsa aj zeleniny:
Chrenová marináda
lyžica horčice
lyžica chrenu (nastrúhaný)
jablko
2 lyžice citrónovej šťavy
3 lyžice cukru
mleté klinčeky
Postrúhame jablko, pridáme štipku (aj menej) pomletých klinčekov a všetky zvyšné ingrediencie. Potom varíme asi desať minút (pozor nech zmes veľmi nezovrie) a necháme vychladnúť. Zvolený druh mäsa a zeleniny namočíme do pripravenej marinády aspoň na 3 hodiny.
Jednoduchá príprava
Ak máme všetky spomenuté veci pripravené, stačí dať si zásteru, vziať do rúk kliešte na otáčanie a grilovanie sa môže začať. Ak grilujete mäso a nie ste si istí, či je už hotové, buď použijete klasický overovací spôsob – kúsok dáte bokom a okúsite, alebo použite grilovací teplomer, ktorým zmeráte teplotu pripravovaného mäsa. Teplomer je veľkým pomocníkom najmä pri príprave staekov na grile.
Zeleninu možno grilovať buď naloženú v marináde, alebo za čerstva. Najčastejšie sa grilujú paradajky, paprika a cibuľka. Cibuľku stačí počas grilovania len pravidelne potierať olejom (najlepšie olivovým) až pokým celá nenaberie sklenený nádych. Najväčšou záhadou je grilovanie papriky – najchutnejšia bude, ak ju ugrilujete zo všetkých strán do čierna a pomocou kliešťov na grilovanie ju ešte teplú dáte do mikroténového sáčku. Paprika sa sparí a čierna vrstva sa ľahko zľupne dolu. Pod ňou vás čaká príjemná chuť ugrilovanej papriky.
Tou najdôležitejšou ingrdienciou pre letné grilovanie je však dobrá nálada a skupina ľudí – priateľov, na ktorej vám záleží a s ktorými sa skvelo zabavíte. Nech im ponúknete hocičo, s úsmevom na tvári vám vyčaria určite nejakú poklonu!
Napísala: Lucia Zimanová
FOTO: freedigitalphotos.net