Please enter banners and links.
Časopisy sú preplnené receptami pre nás, dospelých. Hravo nájdeme minútky, recepty pre začiatočníkov, pochúťky z hovädziny a lahôdky na grilovanie. Aj kuchárske knihy sú plné bežných jedál, až niekedy nevieme čo uvariť z toho množstva lákadiel. Kníhkupectvá ponúkajú kuchárske knihy a knihy o zdravom stravovaní pre „veľkých“. Ale čo uvariť pre hladné malé dojča?
Bruško našej ratolesti má tiež chuť na niečo zdravé a chutné. Zaraďte do jedálnička niečo nové a skúste naše chutné recepty. Ponúkame vám recepty pre dojčatá. Všetky sú vhodné od ukončeného šiesteho mesiaca. Dobrú chuť!
Karfiolové pyré
Potrebujete:
– 2 až 3 ružičky karfiolu,
– 1 menší zemiak,
– 1 malú mrkvu,
– materské (alebo dojčenské) mlieko,
– 1 uvarený vaječný žĺtok,
– 2 až 3 kvapky olivového oleja,
– koliesko póru na ozdobenie.
Mrkvu a zemiaky očistite, nakrájajte na drobné kúsky a spolu s karfiolom dajte variť. Po uvarení vodu zlejte, pridajte mlieko, uvarený vaječný žĺtok, kvapky olivového oleja a rozmixujte to na hladkú kašu. Na ozdobenie použite pór.
Tekvicová polievka
Potrebujete:
– 100 g tekvice,
– 2 PL pohánky,
– 1 uvarený vaječný žĺtok,
– 2 a 3 kvapky olivového oleja,
– štipku petržlenovej vňate,
– 200 ml dojčenskej vody.
Ošúpte tekvicu, nakrájajte ju najemno, zalejte dojčenskou vodou a uvarte. Pohánku uvarte zvlášť. Po uvarení ju zmiešajte s tekvicou, pridajte nastrúhaný vaječný žĺtok, pokvapkajte olejom a ozdobte štipkou petržlenovej vňate.
„Granadír“
Potrebujete:
– 1 väčší zemiak,
– 1 mrkvu,
– 1 PL cestovín,
– olivový olej,
– petržlenovú vňať.
Zemiak dajte variť spolu s mrkvou, cestoviny uvarte osobitne. Po uvarení zemiak s mrkvou roztlačte vidličkou a primiešajte nadrobno nakrájané uvarené cestoviny. Na záver ozdobte vňaťou.
Kašička z krupice
Vhodné od ukončeného ôsmeho mesiaca!
Potrebujete:
– 2 polievkové lyžice detskej krupice,
– 4 dl dojčenského mlieka,
– 10 g rastlinného tuku alebo masla.
Mlieko necháme zovrieť a za stáleho miešania pomaly pridávame krupicu. Varíme asi 10 minút. Hotovú krupicu polejeme rozpusteným tukom alebo maslom. Ak varíme z materského mlieka, krupicu najskôr uvaríme vo vode a po uvarení vmiešame materské mlieko. Ak sa vytvoria hrudky, vyšľaháme ju.
Kaša s morčacím mäsom
Vhodné od ukončeného šiesteho mesiaca!
Potrebujete:
– 1 väčší zemiak,
– 2 až 3 ružičky brokolice,
– 2 PL mlieka (materského/dojčenského),
– 50 g morčacieho mäsa,
– olivový olej,
– dojčenskú vodu.
Morčacie mäso varte vo vode asi 15 minút, pridajte nadrobno nakrájaný zemiak a brokolicu. Po uvarení vodu zlejte a pridajte mlieko spolu s dvoma až troma kvapkami oleja. Nakoniec podľa chuti dieťaťa roztlačte vidličkou alebo rozmixujte.
Hustá zeleninová polievka
Vhodné od ukončeného šiesteho mesiaca!
Potrebujete:
– 1 zemiak,
– 1 mrkvu,
– 1 petržlen,
– 2 ružičky brokolice,
– 1 kaleráb,
– 200 ml dojčenskej vody,
– 1 uvarený vaječný žĺtok,
– 2 až tri kvapky olivového oleja,
– 1 PL ryže,
– petržlenovú vňať.
Očistenú a dôkladne umytú zeleninu pokrájajte na malé kúsky, pridajte ružičky, ryžu a domäkka uvarte v dojčenskej vode. Uvarenú zeleninu roztlačte vidličkou, vmiešajte natvrdo uvarený žĺtok. Na záver pokvapkajte olejom a ozdobte vňaťou.
Chutná zemiaková kaša s mrkvou
Vhodné od ukončeného šiesteho mesiaca!
Potrebujete:
– 140 g zemiakov,
– 40 g mrkvy,
– 10 g rastlinného ryku,
– rascu,
– 2 polievkové lyžice dojčenského mlieka.
Zemiaky očistíme a umyjeme. Pokrájané na kocky dáme spolu s rascou variť do vriacej vody. Uvarené zemiaky scedíme, roztlačíme s mliekom a vyšľaháme na jemnú kašu. Do horúcej kaše pridáme nastrúhanú mrkvu. Môžeme pridať olivový alebo slnečnicový olej.
Napísala: Zuzana Šusterová
Foto: federico stevanin