Recepty pre diabetikov

Please enter banners and links.

Niekedy sa ťažko hľadajú špecifické recepty, a tak vám mnau.sk ponúka chutné jedlá vhodné pre diabetikov.

Hubová polievka

2 šálky krájaných húb

pol šálky sójových rezančekov

2 lyžice masla

lyžička soli

pol lyžice rasce

4 šálky vody

lyžica pažítky

 

Dobre umyté huby nadrobno pokrájajte a osmažte na masle dožlta. Osoľte, pridajte rascu a na miernom ohni duste prikryté pokrievkou 15 minút. Pridajte vodu a povarte ešte cca 30 minút. Zavarte rezančeky a hotové posypte pažítkou.

1 porcia obsahuje približne 80 kcal, 330 kJ, 2 g bielkovín, 5 g tuku, 7 g sacharidov a 15 mg cholesterolu.

Hrášková polievka

2 šálky zeleného hrášku

šálka sójového mlieka

3 šálky vody

1 vajce

1 lyžica sekanej zelenej petržlenovej vňate

lyžica soli

štipka muškátového kvetu a rasce

 

Hrášok uvarte vo vode domäkka, osoľte, pridajte rascu a muškátový kvet. Do polievky rozšľahajte vajce, povarte cca 5 minút a na záver pridajte sójové mlieko. Na záver polievku posypte petržlenom.

Jedna porcia obsahuje približne 110 kcal, 460 kJ, 9 g bielkovín, 2 g tuku, 152 g sacharidov a 59 mg cholesterolu.

Sójové mäso so zeleninou

100 g sójového mäsa (kúsky, kocky, granule)

250 g mrazenej zeleninovej zmesi (najlepšie aj s kukuricou)

3 polievkové lyžice škrobu

2 čajové lyžice karí korenia

sójová omáčka

voda

soľ

Najprv pripravte mäso, zalejte ho vodou a uveďte do varu. Osoľte, dochuťte korením a sójovou omáčkou. Potom pridajte zeleninu a všetko spolu varte domäkka  na miernom ohni. Škrob rozpustite v troške vody a pred ukončením varu ho zalejte do varenej zmesi. Dobre premiešajte a dochuťte podľa vlastnej chuti. Toto mäsko sa najlepšie podáva s dusenou ryžou.

Jedna porcia obsahuje približne 320 kcal, 1 340 kJ, 28 g bielkovín, 4 g tuku, 42 g sacharidov a 9 mg cholesterolu.

Plnené zemiaky

8 väčších zemiakov

2 lyžice syra Tofu

2 lyžice hladkej múky

2 lyžice vody

lyžica oleja

pol lyžice sójového mlieka

pol lyžice soli

2 strúčiky cesnaku

lyžica citrónovej šťavy

 

Zemiaky upečte v rúre a keď budú mierne vychladené vydlabte stred. K vydlabanej časti zemiakov pridajte všetky ostatné prísady a vymiešajte do peny. Zmesou naplňte vydlabané zemiaky, naukladajte ich do vymastenej zapekacej misky, pokvapkajte olejom a zapečte. Podávame to s hlávkovým šalátom.

Napísala: Zuzana Šusterová

Foto: Ambro