Raňajky sú základ dňa

Please enter banners and links.

Väčšina z nás nemá ráno dostatok času a ani chuti na to dopriať si výdatné a najmä zdravé raňajky. Pri tom si neuvedomujeme, že to vedie k rýchlej únave a niekedy až k žalúdočným problémom. Prečo sú raňajky také dôležité a na čo by sme nemali zabúdať?

Dostatok energie

Najväčším problémom väčšiny ľudí je názor, že ak celú noc spali, nabrali tým dostatok energie. Pravdou však je, že organizmus si síce oddýchne, ale jeho časť stále pracuje. Ráno sa budíme väčšinou svieži, ale energia nám bez poriadnych raňajok dlho nevydrží. Naše telo ráno totižto funguje ako nabíjateľná batéria tesne pred vybitím – na pohľad máme energie dosť, ale len na krátky čas. Sú to práve raňajky, ktoré obsahujú skoro až tretinu dennej dávky energie, ktorú budeme potrebovať. Mali by preto byť dostatočne výživné, ale nie ťažké. Uprednostniť by sme mali jedlá, ktoré máme radi a ktoré sa jednoducho pripravujú. Čo je ale vhodné a ideálne zjesť na raňajky?

Základná zostava

K základnému zloženiu dobrých a energeticky výdatných raňajok určite patrí ovocie, mlieko a obilniny. Je ideálne, ak je ovocie čerstvé, vtedy obsahuje najviac potrebných vitamínov a fruktózy, z ktorej naše telo čerpá energiu. Taktiež z ovocia dostane náš organizmus dostatok minerálov a vlákniny. Ak sa však doma nenájde ovocie čerstvé, rovnako dobre poslúži na raňajky aj pár kúskov sušeného.

Piť mlieko (nie len) na raňajky nám dodá dostato vápnika. Ideálne je zaliať si ním ovsené vločky, alebo z neho pripraviť krupicovú, alebo ovsenú kašu. Reč ale nemusí byť len o klasickom, kravskom mlieku. Nahradiť ho môže aj sójové mlieko, ktoré náš organizmus chráni aj pred niektorými zákernými chorobami a obsahuje podiel vyšších mastných kyselín. Tie získame aj ak na raňajky zjeme za hrsť orechov.

Nezabudnite na obilniny

Kapitolou zvlášť sú obilniny – obrovský zdroj vlákniny, potrebnej aj na správne trávenie a fungovanie celého organizmu a energie. Obilniny sú zdrojom dlhodobej energie uvoľňujúcej sa vo forme glukózy postupne. Práve vďaka nim, ak ich zjeme na raňajky, sa môžeme vyhnúť zívaniu už v doobedných hodinách. Ovsené vločky, ovos, jačmeň a raž tvoria poväčšine raňajkové cerálie, ktoré poväčšine obsahujú aj sušené ovocie a oriešky. Ak takúto zmes zalejete mliekom, máte pred sebou ideálne raňajky obsahujúce všetko, čo potrebujete na celý deň. Ak nie ste fanúšikom vločiek či cereálií, bohato vám postačí krajec celozrnného chleba natretí nátierkou alebo medom.

Zlozvykom dnešnej uponáhľanej doby je raňajky vynechávať. Možno neviete, že aj kvôli tomu mnohí z nás priberajú a nemajú chuť sa hýbať. Veď ráno stačí len o päť minút si privstať a celý deň môže vďaka rannému jedlu vyzerať úplne inak!

Napísala: Lucia Zimanová

Foto: Paul