Please enter banners and links.
Cesnak kuchynský (allium sativum) pre nás predstavuje ochranu pred rozličnými chorobami. Poznáte jeho históriu a viete na čo všetko je dobrý?
Uznávajú ho aj poprední vedci
Už starí Gréci, Rimania a Číňania veľmi dobre poznali účinky cesnaku; liečili ním bolesti hlavy, ekzémy a gynekologické problémy. Približne od polovice 19. storočia, kedy ho začal skúmať L. Pasteur, sa ľudia venujú jeho antibakteriálnym účinkom. Izraelskí vedci pri pokusoch so zvieratami zistili, že jeho látka alicín ničí rakovinotvorné bunky bez toho, aby sa poškodilo zdravé tkanivo. Túto teóriu potvrdilo aj stredisko výskumu rakoviny v New Yorku ktoré vyhlásilo, že cesnak potláča rast určitých nádorov.
Alicín
Alicín je látka vznikajúca narušením dužiny cesnakového struku napríklad nožom pri bežnom krájaní; vtedy reaguje aliín s iným enzýmom a vznikne alicín. Samostatný je síce toxický, no na druhej strane disponuje mnohými pozitívnymi účinkami na náš organizmus.
Pomoc pri kožných ochoreniach
Cesnak sa môže využiť aj na vonkajšie použitie. Poradí si totiž s drobnými poraneniami, ošetrí plesňové ochorenia kože a nechtového lôžka. Okrem toho dokáže vyliečiť i nepríjemné opary, ovplyvniť hojenie áft v ústnej dutine a liečivo pôsobí na bradavice. Ak vás bodol hmyz spoľahnite sa na potretie miesta cesnakom.
Konzumácia bez zápachu
Ak patríte k moderným ľuďom, ktorí nechcú páchnuť celý deň po cesnaku, potom zájdite do lekárne. Cesnak sa totiž dá zakúpiť vo forme tabletiek, tinktúr, sprejov alebo krémov. Klasik zas ocení cesnakovú odrodu z našich končín s názvom Mojmír – tento cesnak je najlepší na našom trhu.
Ak sa chcete vyhnúť zápachu kloktajte ústa po jedle odvarom z petržlenu a klinčekov, prípadne žuvajte čerstvú petržlenovú vňať.
Denná dávka
Odborníci na zdravé stravovanie a prevenciu chorôb odporúčajú konzumovať jeden až dva strúčiky cesnaku denne ak trpíte zlou činnosťou srdca. Práve toto množstvo dokáže upraviť pravidelnosť srdcovej činnosti. Na zníženie cholesterolu alebo krvného tlaku budete potrebovať približne tri až päť strúčikov. Tvorbu krvných zrazenín obmedzíte piatimi až desiatimi strúčikmi za deň.
Pokiaľ vám konzumácia čerstvého cesnaku spôsobuje mierne zažívacie ťažkosti jednoducho znížte jeho dávku, prípadne ho užívajte vo forme tabliet.
Čínsky cesnak?
Na našich pultoch v obchodoch najčastejšie nachádzame čínsky cesnak pretože je výrazne lacnejší oproti tomu nášmu. Kvalitou sa však čínsky so slovenským hádam ani nedá porovnať. Rozdiel veľmi jednoducho spoznáte už pri varení – kým z domáceho stačí pridať jeden strúčik na dochutenie, čínsky musíte dať do jedla niekedy celý aby ste dosiahli rovnakú intenzitu chute.
Rozdiel je spôsobený predovšetkým tým, že sa čínsky cesnak dostáva do obchodov cca rok po tom, čo bol zozbieraný. Navyše, aby prežil tak dlhú cestu až k nám, je nutné ho chemicky ošetriť. Netreba zabudnúť ani na spôsoby ich pestovania – čínsky pestovatelia nemajú tak prísne ekologické predpisy ako my. Preto ak chcete kvalitný cesnak siahnite po síce drahšom, no omnoho zdravšom a kvalitnejšom slovenskom cesnaku.
Toto je jeho parketa!
Cesnak má nasledovné schopnosti:
– redukuje krvnú zrážanlivosť,
– znižuje vysokú hladinu cholesterolu a tuku v krvi,
– rozširuje cievy,
– spoľahlivo znižuje krvný tlak,
– zmierňuje zápaly,
– ničí vírusy, baktérie, huby a kvasinky z rodu Candida,
– jeho látka alicín si hravo poradí so salmonelou a stafylokokmi,
– je účinný pri liečbe mykotických ochorení nôh a zvukovodu,
– výrazne lieči chrípku a nádchu,
– zlepšuje stav črevnej mikroflóry čím v podstate dezinfikuje telo zvnútra,
– pomôže pri chronickej otrave nikotínom a pri otrave ťažkými kovmi.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net