Pôst

Please enter banners and links.

„Ak nemá človek, čo jesť, pôst je tou najmúdrejšou vecou, ktorú môže urobiť.“ Tento citát zo známeho diela Siddharta od Hermana Hessa vystihuje to, ako sa dá zo zlej situácie vyťažiť to najlepšie. Nedostatkom jedla dnes netrpíme, pôst je spojený viacmenej s tradíciami našich predkov a dnes sa ním už málokto zaoberá. Jedlo je dostupné kdekoľvek, bohužiaľ práve to najdostupnejšie, nevyžadujúce prípravu nie je prínosom pre naše zdravie.

Pôst alebo v radikálnejšom ponímaní hladovka má aj pozitívne vplyvy na naše zdravie. Obmedzený prísun kalórií a ním spôsobené zníženie hmotnosti je jednoznačným benefitom. Hladovanie však prináša aj ďalšie zmeny v organizme a nie je to len o kalorickej matematike. Zvyšuje sa tvorba rastového hormónu, ktorý má výrazný podporný efekt na spaľovanie tukov. Len pre ilustráciu 24 hodinové hladovanie podľa istého výskumu zvýši jeho sekréciu o 1300% u žien a o 2000% u mužov. Znižuje sa hladina inzulínu v krvi, jeho prítomnosť obmedzuje štiepenie tukov a jeho nízke hladiny teda zvyšujú úroveň ich spaľovania. Tvrdý pôst zvyšuje inzulínovú senzitivitu, teda jeho mieru vyplavenia do krvného riečišťa po požití potravy. Ďalším prínosom je zvýšenie hladiny hormónov adrenalínu a noradrenalínu, ktoré zvyšujú výdaj energie v pokoji – teda úroveň bazálneho metabolizmu a samozrejme naše telo si energiu vytvára z našich tukových zásob. Tieto látky aktivujú enzým – lipázu, ktorý sa nachádza v tukovom tkanive a jeho úlohou je práve uvoľnenie tuku a jeho využitie ako energetický zdroj. Postenie sa má podľa niektorých štúdií preventívny efekt proti vzniku nádorových ochorení  a pozitívne ovplyvňuje mozog a nervový systém, či dokonca predlžuje život.

Pôstne obdobie sa práve začína, čo však nie je dôvod na to, aby sme na viac ako mesiac úplne zavrhli naše bežné stravovanie. Pôst v rámci tradície má symbolický charakter a dodržujeme ho zvyčajne len niekoľko dní, najčastejšie vo forme vynechania mäsitej potravy v piatok. Dlhodobé zavrhnutie živočíšnych bielkovín v našej strave by nám prinieslo skôr škodu  a menej úžitku. Z hľadiska kvality a dostupnosti sú živočíšne bielkoviny lepšou voľbou ako striktné spoliehanie sa na rastlinné bielkoviny.

Variácie pôstneho dňa

Protokol Leangains – ak sa chcete zbaviť nadbytočného tuku a zväčšiť objem svalovej hmoty, určené pre ľudí pravidelne cvičiacich

Protokol pozostáva z 16 hodinového hladovania v prípade mužov, 14 hodín v prípade žien, a 8 (resp. 10 hodinové okno u žien) vyhradené pre jedlo. Súčasťou tohto protokolu je aj cvičenie s váhami, ideálne na konci pôstnej periódy. Vždy by ste mali konzumovať značné množstvá bielkovín, v dňoch kedy cvičíte je potrebné zvýšiť príjem sacharidov a znížiť príjem tukov. Pri voľných dňoch sa odporúča jesť viac tukov, menej sacharidov a mierne zredukovať celkový kalorický príjem.

Diéta bojovníka – ak máte problém dodržiavať striktné pokyny a pravidlá, drobné jedlo v priebehu dňa je dovolené.

Tento typ pôstneho dňa odporúča zjesť jedno veľké jedlo denne v noci, na ktoré si vyčleníte 3 až 4 hodiny až kým budete nasýtení. V priebehu dňa môžete zjesť nízkokalorické ovocie alebo zeleninu, ale určite je potrebné limitovať príjem bielkovín na minimum. Ak cvičíte, cvičte v priebehu dňa keď dodržiavate pôst.

Metóda  „Jedz vtedy keď sa prirodzene dostaví hlad“

Je to ten najprirodzenejší spôsob, vyžadujúci najmenšie sústredenie a kontrolu. Jete intuitívne, je vhodné pre tých, ktorí neobľubujú presný režim a štruktúrované pokyny. Využíva náhodné aplikovanie vynechania jedla, jednoduchým oddialením jedla môžete bežne dosiahnuť 16 hodín hladovania (keďže aj doba spánku je pre nás pôstom) a ďalších 8 konzumovať potraviny.

 

Chcete začať aplikovať pôstne dni aj vo vašom živote?

  • Zamyslite sa čo je pre vás primárnym cieľom  – zbaviť sa nadbytočného tuku, zdravotné benefity?
  • Zvoľte si svoj pôstny deň, pre začiatok jeden deň v týždni.
  • Vyskúšajte niekoľko metód a rozhodnite sa pre tú, s ktorou sa budete cítiť najlepšie a zaznamenáte najviac pozitívnych efektov, či už je to váš obvod pásu a bokov alebo celkový pocit.
  • Kľúčom je – žiadny stres. Ak ste podráždená, pociťujete zníženú výkonnosť, cítite že vás táto zmena obmedzuje alebo uberá na schopnosti užívať si jedlo a deň a tieto pocity neprestávajú ani po viacerých pôstnych pokusoch, mali by ste občasný pôst zavesiť na klinec, prípadne sa k nemu vrátiť neskôr.

Ak je hladovanie príliš radikálnou voľbou, môžete do svojho týždňa zaradiť odľahčený deň. Konzumujte dostatok tekutín 2,5 až 3 litre vody a bylinkového nesladeného čaju. Výborným zdrojom vody a vitamínov sú čerstvo lisované ovocné a zeleninové šťavy. Vylúčte zo stravy všetky vyprážané a ťažké jedlá, konzervované instantné potraviny, fast food, potraviny z múky, cukor, alkohol, kávu a čierny čaj. Zeleninové polievky, kaše alebo surová zelenina vám zabezpečia dostatok vlákniny, vitamínov a minerálov. Pridajte do vášho denného režimu pohyb na čerstvom vzduchu, relaxujte a doprajte si dostatok spánku.

Ak zo stravy vynecháte len mäso, je vhodné chýbajúce bielkoviny nahradiť. Menšie množstvo bielkovín získate vo forme strukovín, pričom ich najvyšší obsah má šošovica. Strukoviny však súčasne obsahujú značné množstvo sacharidov a ich trávenie je u niektorých ľudí spojené s obtiažami. Ako ďalšiu proteínovú alternatívou by sme spomenuli mliečne výrobky – jogurt, cottage cheese, tvaroh a vajíčka, prípadne sóju a produkty z nej ako tofu. V priebehu hladovania sa radikálne zníži náš príjem cukrov, telo si však s týmto stavom poradí a náš mozog dokáže ako energetický zdroj využívať aj ketóny, teda štiepne produkty tukov. Stav fyziologickej ketózy, ktorý nastáva pri hladovaní je aj podstatou nízkokalorických diét (Cambridge Diet), kde sa radikálne zníži príjem kalórií len na hodnoty potrebné pre zabezpečenie fungovania bazálneho metabolizmu, pričom náhrada stravy poskytuje presné odporúčané množstvá živín – sacharidov, proteínov, tukov, vitamínov a minerálov.

Rôzne pôstne a detoxifikačné protokoly majú jeden zásadný problém, je veľmi málo vedeckých dôkazov o ich efektivite a účinkoch. Naše telo má vlastné mechanizmy, ktorými sa zbavuje škodlivín a toxínov a tou najprirodzenejšou cestou ako nezaplavovať naše telo týmito látkami je podporovať funkcie pečene a obličiek. Jednak konzumovaním potravín, ktoré obsahujú dôležité a zdraviu prospešné látky alebo elimináciou stravy, ktorej zložky poškodzujú naše telo. Pre dobrú funkciu pečene znížte príjem omega-6 mastných kyselín, obmedzte príjem alkoholu, cukrov a najmä polynenasýtených tukov. Doprajte si často vaječné žĺtky, prípadne pečeň, kvôli obsahu cholínu. V konečnom dôsledku, to prečo sú tieto čistiace a detoxikačné procedúry v celku prínosné pre naše zdravie tkvie v tom, čo eliminujú z našej bežnej stravy. Zeleninová ani ovocná šťava nie sú zázračnými čistiacimi prostriedkami, pri pôste sa však jednoducho neprejedáte a vzdáte jedál vyprážanými v nezdravých chemicky spracovaných tukoch, sladkostí a sýtených nápojov plných cukru.

Reklamný článok

FOTO: freedigitalphotos.net