Piliere jedálnička: toto naozaj potrebujeme (2. časť)

Please enter banners and links.

V tejto druhej, poslednej časti, sa niečo dočítate o ovsených vločkách, vlašských orechoch, rukole, mrkve, čakanke a tekvicových semienkach. Tak príjemné čítanie a nezabudnite aj tieto potraviny naservírovať na svoj tanier!

 

Ovsené vločky

         Ovsené vločky hádam netreba nijako špeciálne predstavovať. Vlákninu, ktorú obsahujú v vysokom množstve, jednoducho potrebujeme pretože reguluje cholesterol, glukózu a čistí naše cievy čím sa znižuje vysoký krvný tlak. Vitamíny skupiny B zas pozitívne vplývajú na nervovú sústavu a aby toho nebolo málo ovsené vločky skrývajú v sebe vápnik, nenasýtené mastné kyseliny, železo a lecitín. Týmto celým komplexom úspešne chránia pečeň, utlmujú zvýšenú činnosť štítnej žľazy a prospievajú žalúdočnej sliznici.

 

Vlašské orechy

         Museli ste už čosi počuť o tom, že tento druh orechov pozitívne vplýva na psychiku človeka. Vlašské orechy vedia stimulovať mozog a dokonca ovplyvňujú kvalitu vlasov, pokožky a nechtov. U mužov pomáhajú pri problémoch so sexuálnou potenciu. To však ani zďaleka nie je všetko – zlepšujú pamäť a sú nápomocné pri koncentrácii.

 

Rukola

         Na rukolu bohužiaľ často zabúdame vo svojich kuchyniach aj napriek tomu, že obsahuje veľa vitamínu C a beta-karoténu. Pôsobí nielen močopudne, ale i proti únave, čistí pečeň a podporuje trávenie. Rukola je sama o sebe horká, štipľavejšia, no na počudovanie je príbuzná brokolici alebo reďkovkám.

 

Mrkva

         Bežne s obľubou používaná koreňová zelenina, mrkva, má toho v sebe viac než by sme tušili. Iba jej koreň obsahuje viac ako sto rôznych zlúčenín; okrem iného aj bielkoviny, tuky, vlákninu a cukry. Samotná mrkva však obsahuje aj sodík, draslík a vápnik. Samozrejmosťou je horčík, zinok, mangán, fosfor a železo. Vďaka týmto všetkým látkam úspešne chráni naše bunky. Popri tejto hlavnej úlohe ešte napomáha nášmu zraku.

 

Tekvicové semienka

         Podobne ako semienka ľanu, slnečnice alebo obľúbeného sezamu, sú aj tie tekvicové bohaté na zdravé mastné kyseliny, minerálne látky a vitamíny. Obsahujú vlákninu a skvelý vitamín E spomaľujúci starnutie. V tekvicových semiačkach nájdete však i zinok prospešný pre zdravú pleť, vlasy a nechty. Z vitamínov sa v semienkach nachádzajú B, A, D. Pokiaľ ide o minerálne látky pri jedení týchto semienok konzumujete železo, mangán, selén, draslík, horčík, vápnik a fosfor.

 

Čakanka

         S čakankou je to podobné ako s vyššie spomenutou rukolou – ani čakanka nemá v našich kuchyniach uplatnenie, čo je len na našu škodu pretože nemá kalórie a je temer bez tukov. Avšak ukrýva v sebe vlákninu spolu s vitamínmi C, A, B. pri pravidelnej konzumácii znižuje hladinu cholesterolu v krvi, vie stabilizovať cukor pri cukrovke, harmonizuje črevnú flóru a v neposlednom rade povzbudzuje činnosť pečene.

Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net