Perníky a medovníky

Please enter banners and links.

ID-100295327Nachádzame sa znova v čase, kedy všetko navôkol krásne rozvoniava. Nalaďte sa na atmosféru medovníkov a perníkov spolu s nami. Prečítajte si niečo o príprave cesta a o ich správnom uskladnení. Možno po tomto článku dostanete na ne chuť .

 

Uskladnenie

Pečivo vydrží dlho čerstvé len ak je správne uskladnené – dalo by sa povedať, že toto je hlavné tajomstvo čerstvosti. Perníky preto uskladňujte vždy v celofáne aby sa k nim nedostal vzduch. Takto zaručíte, že neoschnú a zároveň priveľmi nezvlhnú lebo ani to by im ID-10067794neprospelo. Medovníky uskladňujte pre zmenu v plechových nádobách, ktoré poriadne uzavriete. Nezabudnite! Dovnútra plechovky vložte nakrájané jablko; vďaka nemu budú mať skvelú chuť a udržia si optimálnu vlhkosť.

 

Výber múky

Pri niektorých receptoch nie je uvedený presný druh múky, jednoducho nájdete napísané len množstvo s názvom „múka“, napríklad 500 gramov múky. Do perníkov a medovníkov sa vždy používa hladká pšeničná múka, takže už nebudete zaskočené.

Poprední kuchári odporúčajú múku mierne preosiať cez sitko a nesypať ju hneď len tak z obalu – prevzdušní sa, čo vylepší cesto. Počas samotnej prípravy cesta nepridávajte celú múku naraz, ale postupne. Lepšie vyvážite celkovú konzistenciu cesta.

 

Správny med

ID-10067786Medovníčky bez medu by neboli medovníčkami, ale záleží na tom aký medík použijete. Ak chcete, aby sa cesto krásne vydarilo a medovníčky boli chutné, používajte vždy len tekutý med. Pokiaľ máte pri ruke len stuhnutý med oživte ho veľmi jednoducho, a to ponorením do vodného kúpeľa. Postupne ho nechajte roztopiť pri teplote okolo 40 °C. až tak ho zamiešajte do cesta.

Chcete pripraviť medovníky s intenzívnejšou vôňou medu? Ak áno, použite tmavší med, teda lesný alebo horský.

 

Pred zdobením

„Práce chvatná málo platná“ – táto pravda platí aj pri perníkoch a medovníkoch. Všetky kúsky nechajte vždy poriadne vychladnúť, najlepšie cez noc. Až potom ich zdobte. Pri zdobení sa už medze nekladú – práve naopak, dôležitá je kreativita. Ozdobte tieto dobroty vlastnou fantáziou aby chutili aj očiam.

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net