Please enter banners and links.
Nachádzame sa znova v čase, kedy všetko navôkol krásne rozvoniava. Nalaďte sa na atmosféru medovníkov a perníkov spolu s nami. Prečítajte si niečo o príprave cesta a o ich správnom uskladnení. Možno po tomto článku dostanete na ne chuť .
Uskladnenie
Pečivo vydrží dlho čerstvé len ak je správne uskladnené – dalo by sa povedať, že toto je hlavné tajomstvo čerstvosti. Perníky preto uskladňujte vždy v celofáne aby sa k nim nedostal vzduch. Takto zaručíte, že neoschnú a zároveň priveľmi nezvlhnú lebo ani to by im neprospelo. Medovníky uskladňujte pre zmenu v plechových nádobách, ktoré poriadne uzavriete. Nezabudnite! Dovnútra plechovky vložte nakrájané jablko; vďaka nemu budú mať skvelú chuť a udržia si optimálnu vlhkosť.
Výber múky
Pri niektorých receptoch nie je uvedený presný druh múky, jednoducho nájdete napísané len množstvo s názvom „múka“, napríklad 500 gramov múky. Do perníkov a medovníkov sa vždy používa hladká pšeničná múka, takže už nebudete zaskočené.
Poprední kuchári odporúčajú múku mierne preosiať cez sitko a nesypať ju hneď len tak z obalu – prevzdušní sa, čo vylepší cesto. Počas samotnej prípravy cesta nepridávajte celú múku naraz, ale postupne. Lepšie vyvážite celkovú konzistenciu cesta.
Správny med
Medovníčky bez medu by neboli medovníčkami, ale záleží na tom aký medík použijete. Ak chcete, aby sa cesto krásne vydarilo a medovníčky boli chutné, používajte vždy len tekutý med. Pokiaľ máte pri ruke len stuhnutý med oživte ho veľmi jednoducho, a to ponorením do vodného kúpeľa. Postupne ho nechajte roztopiť pri teplote okolo 40 °C. až tak ho zamiešajte do cesta.
Chcete pripraviť medovníky s intenzívnejšou vôňou medu? Ak áno, použite tmavší med, teda lesný alebo horský.
Pred zdobením
„Práce chvatná málo platná“ – táto pravda platí aj pri perníkoch a medovníkoch. Všetky kúsky nechajte vždy poriadne vychladnúť, najlepšie cez noc. Až potom ich zdobte. Pri zdobení sa už medze nekladú – práve naopak, dôležitá je kreativita. Ozdobte tieto dobroty vlastnou fantáziou aby chutili aj očiam.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net