Očista tela potravinami

Please enter banners and links.

potraviny

Telo človeka je dokonalý, komplikovaný stroj, ktorý pracuje bez prestávky celý náš život. Počas svojej každodennej prevádzky, je vystavené vplyvom rôznych škodlivých látok a toxínov, prijímaných z okolitého prostredia. Najväčší podiel na toxikácii organizmu majú pritom škodliviny obsiahnuté v strave a prijímaných tekutinách. To znamená, že tak ako každý stroj, aj ľudské telo potrebuje z času na čas generálku. Povedzme si preto, ako takúto očistu zrealizujeme.

Konzumáciou nezdravých a nekvalitných jedál sa nám do tela spolu so živinami dostáva aj množstvo škodlivých toxických látok. Funkciu akejsi čističky a triediacej stanice v tomto prípade plní naše tenké a hrubé črevo. Ich úlohou je z potravy oddeliť potrebné živiny, tie využiť a zvyšok vylúčiť. Je preto dôležité začať očistu práve tu.

Pre zachovanie správnej funkcie čriev je hlavný dostatočný príjem vlákniny v strave. Tá sa nachádza v ovocí, zelenine, obilninách a v inej rastlinnej potrave. Zvyšuje objem stolice a tým urýchľuje prechod tráviacou sústavou. Okrem toho sú  súčasťou našej tráviacej sústavy aj kolónie baktérií, pričom niektoré z nich sú pre nás prospešné a napomáhajú správnemu fungovaniu našich čriev. Takéto baktérie nazývame probiotiká a práve vláknina predstavuje výborné prostredie pre ich rozmnožovanie.

Najvýznamnejšie probiotiká sú najmä baktérie mliečneho kvasenia ako bifidobaktérie a laktobacily. Tie spracovávajú cukry a laktózu na kyselinu mliečnu. Pomerne v hojnom počte sú zastúpené v mliečnych výrobkoch či dokonca v kyslej  kapuste a podporujú správnu funkciu čriev, odvodňovanie a tiež zabraňujú množeniu škodlivých mikroorganizmov.

Výhoda konzumácie zeleniny a rastlinných produktov spočíva aj vo vysokom množstve obsiahnutých živín, vitamínov, aminokyselín, antioxidantov, minerálnych a fytochemických látok. Je treba podotknúť že ovocie a zelenina navyše neobsahuje prakticky žiaden tuk.

Základom správnej očistnej kúry je teda obmedziť, respektíve aspoň na dobu diéty úplne vylúčiť ťažko stráviteľné mäsové produkty a tepelne upravované, korenené či sladené jedlá a konzumovať len správnu kombináciu ľahko stráviteľných potravín rastlinného charakteru ako napríklad ovocie, zeleninu, byliny, obilniny, orechy alebo semená. I takáto malá krátkodobá zmena dokáže spôsobiť to, že sa nám rapídne zlepší krvný tlak, trávenie a stav pohybového aparátu a nervového systému.