Please enter banners and links.
Telo človeka je dokonalý, komplikovaný stroj, ktorý pracuje bez prestávky celý náš život. Počas svojej každodennej prevádzky, je vystavené vplyvom rôznych škodlivých látok a toxínov, prijímaných z okolitého prostredia. Najväčší podiel na toxikácii organizmu majú pritom škodliviny obsiahnuté v strave a prijímaných tekutinách. To znamená, že tak ako každý stroj, aj ľudské telo potrebuje z času na čas generálku. Povedzme si preto, ako takúto očistu zrealizujeme.
Konzumáciou nezdravých a nekvalitných jedál sa nám do tela spolu so živinami dostáva aj množstvo škodlivých toxických látok. Funkciu akejsi čističky a triediacej stanice v tomto prípade plní naše tenké a hrubé črevo. Ich úlohou je z potravy oddeliť potrebné živiny, tie využiť a zvyšok vylúčiť. Je preto dôležité začať očistu práve tu.
Pre zachovanie správnej funkcie čriev je hlavný dostatočný príjem vlákniny v strave. Tá sa nachádza v ovocí, zelenine, obilninách a v inej rastlinnej potrave. Zvyšuje objem stolice a tým urýchľuje prechod tráviacou sústavou. Okrem toho sú súčasťou našej tráviacej sústavy aj kolónie baktérií, pričom niektoré z nich sú pre nás prospešné a napomáhajú správnemu fungovaniu našich čriev. Takéto baktérie nazývame probiotiká a práve vláknina predstavuje výborné prostredie pre ich rozmnožovanie.
Najvýznamnejšie probiotiká sú najmä baktérie mliečneho kvasenia ako bifidobaktérie a laktobacily. Tie spracovávajú cukry a laktózu na kyselinu mliečnu. Pomerne v hojnom počte sú zastúpené v mliečnych výrobkoch či dokonca v kyslej kapuste a podporujú správnu funkciu čriev, odvodňovanie a tiež zabraňujú množeniu škodlivých mikroorganizmov.
Výhoda konzumácie zeleniny a rastlinných produktov spočíva aj vo vysokom množstve obsiahnutých živín, vitamínov, aminokyselín, antioxidantov, minerálnych a fytochemických látok. Je treba podotknúť že ovocie a zelenina navyše neobsahuje prakticky žiaden tuk.
Základom správnej očistnej kúry je teda obmedziť, respektíve aspoň na dobu diéty úplne vylúčiť ťažko stráviteľné mäsové produkty a tepelne upravované, korenené či sladené jedlá a konzumovať len správnu kombináciu ľahko stráviteľných potravín rastlinného charakteru ako napríklad ovocie, zeleninu, byliny, obilniny, orechy alebo semená. I takáto malá krátkodobá zmena dokáže spôsobiť to, že sa nám rapídne zlepší krvný tlak, trávenie a stav pohybového aparátu a nervového systému.