Please enter banners and links.
Preferujete skôr sladšie dezertné vína, ktorých stačí vypiť menej, no sú skutočným pôžitkom v ústach? Potom si určite radi pochutnáte na poháriku portského. Portské víno je svetový unikát vyrábaný jedine z plodov vínnej revy rastúcej v údolí rieky Douro v Portugalsku. Avšak, nielen to ho robí unikátnym.
Za vznik portského vína môže vojna
I keď si možno myslíte, že tak tradičné víno, ako je portské, bude mať históriu siahajúcu do dávnych dôb minulých, vyvedieme vás z omylu. Na rozdiel od iných tradičných alkoholických nápojov je relatívne mladé a pochádza zo začiatku 18.storočia. Vtedy prebiehala vojna medzi Francúzskom a Anglickom, počas ktorej nemohli Angličania dovážať vína z viníc ich protivníka. Preto sa dohodli s Portugalcami. Avšak, cesta vína z Portugalska do Anglicka bola dlhá a víno sa na nej občas zvyklo pokaziť. Ako prevenciu pred skazením vína doňho teda začali pridávať tvrdý alkohol, ktorý mal skazeniu zabrániť. A práve toto riešenie problému položilo základy pre dnes chránenú európsku značku Portské víno.
Špecifická výroba podmieňuje vysoký obsah cukru a alkoholu
Portské preto na rozdiel od iných vín neobsahuje len alkohol vzniknutý kvasením viniča, ale aj ten pridávaný tzv. fortifikáciou, teda doliehovaním. Pridávaný alkohol spôsobí zastavenie kvasenia, čo má hneď dva dôsledky. Jeden je, že vo víne ostane relatívne vysoký podiel cukru, vďaka čomu je portské víno výrazne sladké. Druhý a logický dôsledok je zvýšenie celkového obsahu alkoholu, ktorý dosahuje bežne hodnoty 18-20%. A to je už naozaj silné víno. Aby však bolo naozaj lahodné, musí istú dobu zrieť v sudoch, ktoré sa následne často používajú na zrenie whisky.
K čomu sa portské hodí a ako ho servírovať?
Portské víno sa vďaka sladkej chuti a vysokému obsahu alkoholu podáva ako aperitív pred jedlom, prípadne sa hodí k sladkým dezertom. A stačí bohato len deciliter na osobu. Dôležitá je tiež správna teplota vína, pri ktorej má najautentickejšiu chuť. Konkrétne 15 až 20°C.
Reklamný článok