Na sviatočný stôl

Please enter banners and links.

Chystáte maškrty na sviatočný stôl? Inšpirujte sa nasledujúcimi receptami a doprajte si nové chute. Nech sa páči, želáme dobrú chuť.

 

Rožky z mandlí

  • 350 g práškového cukru
  • 350 g mletých mandlí
  • 2 bielky
  • 2 lyžice marhuľového lekváru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 žĺtok
  • 70 g nasekaných mandlí /na obaľovanie/
  • 40 g masla

Cukor, mleté mandle, bielky, lekvár a múku zmiešajte v mise a spracujte na hladké cesto. Z neho potom lyžičkou odoberajte malé kôpky z ktorých vyformujete rožteky. Potrite ich rozšľahaným žĺtkom a obaľte v mandliach. Takto pripravené ich poukladajte na maslom vymastený plech a pečte v mierne vyhriatej rúre.

elektrická rúra 180 °C, teplovzdušná 160 °C, plynová na stupni 3 až 4, čas pečenia do 20 minút, cca 30 kusov

 

 

Rybacie fašírky

  • 500 g rybieho filé
  • 2 rožky
  • 100 ml mlieka
  • 50 g cibule
  • 1 vajce
  • 80 g hladkej múky
  • soľ, mleté čierne korenie, olej na vyprážanie

Na obaľovanie:

  • 50 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 100 ml mlieka
  • 100 g strúhanky

Rybie filé nechajte rozmraziť a zomeľte ho spolu s rožkami navlhčenými v mlieku a s cibuľou. Do zmesi pridajte vajce, múku, soľ, korenie a všetko dôkladne premiešajte. Zo vzniknutej zmesi vytvarujte menšie fašírky ktoré následne obalíte v múke, vajíčkach rozšľahaných s mliekom a v strúhanke. Takto obalená fašírky vyprážajte na rozpálenom oleji. Hotové ich potom nechajte odkvapkať na papierovej utierke. Podávajte!

4 porcie

 

Jemná cviklová polievka

  • 2 stredne veľké cvikly
  • 1 menšia cibuľa
  • soľ, mleté čierne korenie
  • šťava z ½ citróna
  • 2 lyžice smotany na varenie
  • 1 hrnček kyslej smotany

Cviklu ošúpte, očistite, umyte a nakrájajte na kocky. Cviklu potom spolu s celou ošúpanou cibuľou dajte do hrnca a zalejte vodou. Priveďte do varu a na miernom ohni varte prikryté do zmäknutia. Osoľte a okoreňte. Keď cvikal zmäkne, z polievky vyberte cibuľu, pridajte do nej smotanu a všetko dôkladne rozmixujte ponorným mixérom. Opäť prevarte, dochuťte korením, soľou a citrónovou šťavou. Pred podávaním ozdobte smotanou.

4 porcie

Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net