Please enter banners and links.
Chystáte maškrty na sviatočný stôl? Inšpirujte sa nasledujúcimi receptami a doprajte si nové chute. Nech sa páči, želáme dobrú chuť.
Rožky z mandlí
- 350 g práškového cukru
- 350 g mletých mandlí
- 2 bielky
- 2 lyžice marhuľového lekváru
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 žĺtok
- 70 g nasekaných mandlí /na obaľovanie/
- 40 g masla
Cukor, mleté mandle, bielky, lekvár a múku zmiešajte v mise a spracujte na hladké cesto. Z neho potom lyžičkou odoberajte malé kôpky z ktorých vyformujete rožteky. Potrite ich rozšľahaným žĺtkom a obaľte v mandliach. Takto pripravené ich poukladajte na maslom vymastený plech a pečte v mierne vyhriatej rúre.
elektrická rúra 180 °C, teplovzdušná 160 °C, plynová na stupni 3 až 4, čas pečenia do 20 minút, cca 30 kusov
Rybacie fašírky
- 500 g rybieho filé
- 2 rožky
- 100 ml mlieka
- 50 g cibule
- 1 vajce
- 80 g hladkej múky
- soľ, mleté čierne korenie, olej na vyprážanie
Na obaľovanie:
- 50 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 100 ml mlieka
- 100 g strúhanky
Rybie filé nechajte rozmraziť a zomeľte ho spolu s rožkami navlhčenými v mlieku a s cibuľou. Do zmesi pridajte vajce, múku, soľ, korenie a všetko dôkladne premiešajte. Zo vzniknutej zmesi vytvarujte menšie fašírky ktoré následne obalíte v múke, vajíčkach rozšľahaných s mliekom a v strúhanke. Takto obalená fašírky vyprážajte na rozpálenom oleji. Hotové ich potom nechajte odkvapkať na papierovej utierke. Podávajte!
4 porcie
Jemná cviklová polievka
- 2 stredne veľké cvikly
- 1 menšia cibuľa
- soľ, mleté čierne korenie
- šťava z ½ citróna
- 2 lyžice smotany na varenie
- 1 hrnček kyslej smotany
Cviklu ošúpte, očistite, umyte a nakrájajte na kocky. Cviklu potom spolu s celou ošúpanou cibuľou dajte do hrnca a zalejte vodou. Priveďte do varu a na miernom ohni varte prikryté do zmäknutia. Osoľte a okoreňte. Keď cvikal zmäkne, z polievky vyberte cibuľu, pridajte do nej smotanu a všetko dôkladne rozmixujte ponorným mixérom. Opäť prevarte, dochuťte korením, soľou a citrónovou šťavou. Pred podávaním ozdobte smotanou.
4 porcie
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net