Please enter banners and links.
Aj vy zbožňujete džemy? Toto sladké pokušenie si dokáže získať snáď všetky vekové kategórie. Pripravili sme pre vás štyri neodolateľné recepty na domáce džemy, ktoré jednoducho musíte vyskúšať. Ich chuť je vynikajúca!
Malinový džem (s rumom)
1 kg malín
500 g želírovacieho cukru
20 ml bieleho rumu
1 lyžička kyseliny citrónovej
Umyté maliny dajte do hrnca spolu s cukrom a nechajte asi 30 minúť odpočívať. Pridajte rum, kyselinu citrónovú a takúto zmes už len krátko zľahka povarte. Naplňte do čistých nádob zo skla a hotovo.
Ananásový džem (s vanilkou)
700 g ananásu
2 balíčky vanilkového cukru
1 balenie želírovacieho ovocného cukru
Do hrnca vložte ošúpaný a na malé kúsočky pokrájaný ananás spolu s vanilkovým cukrom. Dobre premiešajte, pridajte želírovací cukor a opäť dôkladne premiešajte. Za stáleho miešania priveďte do varu a varte asi tak tri minútky. Keď sa vytvorí pena odoberte ju preč a zmesou ihneď plňte čisté poháre. Uzatvorte ich hneď po naplnení, obráťte hore dnom a nechajte ich stáť na viečku asi päť minút.
Jahodový džem (s pomarančmi)
600 g umytých a očistných jahôd
400 ml pomarančovej šťavy, najlepšie doma odšťavená šťava
1 balenie želírovacieho cukru
(kyselina citrónová)
Jahody roztlačte a v hrnci zmiešajte spolu s pomarančovou šťavou. Pridajte cukor a túto zmes priveďte do varu za stáleho miešania. Varte približne päť minút. Potom naberte kúsok zmesi na lyžičku a kvapnite na tanierik – ak po vychladení džem nie je dosť tuhý pridajte asi tak 2 lyžičky kyseliny citrónovej. Dobre premiešajte.
Pikantné broskyne
700 g broskýň
300 g feniklu
300 g zeleru
200 g šalotky
1 limetka, chemicky neošetrená
300 ml jablčného octu
2 lyžice čerstvého tymianu
4 lyžičky soli
2 lyžičky čili korenia
1 balenie želírovacieho cukru
Očistené broskyne, fenikel, šalotku a zeler nakrájajte na malé kúsky. Pridajte kôru a šťavu z limetiek, potom ocot, tymian, čili a soľ. Všetko dobre premiešajte a pridajte ešte želírovací cukor. Túto zmes za stáleho miešania priveďte do varu a povarte asi tak päť minút. Hotovú zmes nadávkujte do pohárov, ktoré necháte stáť päť minút dolu hlavou na viečku.
FOTO: freedigitalphotos.net