Máte prekyslený žalúdok?

Please enter banners and links.

ID-100194909Prekyslený organizmus, acidóza, je momentálne často diskutovaným civilizačným problémom. Acidóza je spôsobovaná priveľkým množstvom kyselín, ktoré sa v tele nahromadili, a teraz narúšajú zdravie a celkovú harmóniu organizmu.

 

Ako sa prekyslenie organizmu prejaví?

Acidóza sa prejavuje viacerými príznakmi, pričom sa môže prejaviť len jeden alebo aj tri naraz. Často sa vyskytuje pálenie záhy, ktoré napríklad nemusí ustúpiť ani počas celého dňa. Ďalej sa vyskytuje bolesť žalúdka alebo hlavy, nadúvanie, pocit únavy alebo až vyčerpania bezprostredne po jedle. Imunita je oslabenejšia. Výnimkou nie sú ani problémy s dýchaním.

 

O čo vlastne ide?

Ideálna hodnota pH vášho vnútorného prostredia dosahuje hodnotu okolo 7,5 až 7 a ak je toto číslo menšie, vaše telo bojuje s vyšším obsahom kyselín tak, že berie zásoby vitamínov a minerálov napríklad z ciev alebo kostí. Minerálov, vitamínom a ´ďalších látok je v tele jednoducho nedostatok, a preto treba dbať na vyváženú stravu – inak sa spúšťa migréna, reuma, cukrovka, artritída, dna či zubné kazy a iné ochorenia.

 

Dôvody prekyslenia

ID-100208308

Hlavným dôvodom prekyslenia nášho organizmu je nesprávne stravovanie; prijímame veľké množstvá kyslých jedál a nápojov. Okrem toho prehĺtame potravu bez dôkladného prežúvania, takže tráviaca sústava sa musí viac namáhať, aby dokázala rozložiť potravu.

Za prekyslením organizmu stojí najčastejšie konzumácia perlivých minerálok, bieleho pečiva, čierneho čaju, bieleho cukru a alkoholu. Nejde teda o prílišnú konzumáciu chuťou kyslých jedál, lebo ako môžete vidieť napríklad neochutená minerálka kyslou nie je, no naše telo ju vníma ako kyslú. Citrón je chuťou kyslý, ale pre naše telo je vysoko zásaditý.

 

Čo pomáha?

Pomôže vám olivový a makový olej. Zvýšte prísun horčíka, vápnika. Pite zelený čaj, nesýtené minerálky a počas dňa si doprajte jablká, paradajky, ananás (čerstvý, nie konzervovaný), jahody (nie kompótové), banány (nie sušené ale čerstvé), mandarínky (nie kompótové), mrkvu. Ako sme už spomenuli vyššie, na prekvapenie mnohých citrón patrí medzi najzásaditejšie potraviny, rovnako ako aj uhorky alebo kvalitná ionizovaná voda.

Nemusíte sa vzdať cukru, len ho konzumujte vo forme stévie, alebo slaďte kokosovým cukrom.

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net