Luxusná večera

Please enter banners and links.

Večera sa vôbec nemusí niesť v tradičnom duchu. Skúste tieto Vianoce čosi iné – prekvapte svojich priateľov a rodinu novou špecialitou. Ponúkame vám tri rôzne recepty.

 

Francúzska cibuľová polievka

12 stredne veľkých cibulí, 4 lyžice oleja, 250 ml suchého bieleho vína, 1 l silného mäsového vývaru, 1 malá viazanička pažítky, 1 vetvička tymianu, 1 veľký strúčik cesnaku, soľ, čerstvo pomleté korenie, trocha brandy, 3 plátky toastového chleba, 50 g tvrdého syra

Cibule olúpeme a pokrájame na pásiky. Na rozpálenom oleji ich opražíme do zlatohneda. Podlejeme trochou vína a mäsového vývaru, niekoľko minút povaríme a potom prilejeme zvyšok vína aj vývaru. Varíme prikryté asi pol hodiny, kým cibuľa dostatočne nezmäkne. Bylinky umyjeme, osušíme, pažítku pokrájame na kolieska. Lístky tymianu nadrobno posekáme, strúčik cesnaku olúpeme, roztlačíme s trochou soli a zjemníme malým množstvom vína. Polievku osolíme a okoreníme, dochutíme brandy. Polievku nalejeme do šiestich ohňovzdorných misiek. Každý plátok toastového chleba rozkrojíme uhlopriečne na dve polovice (trojuholníky). Položíme do misiek s polievkou a posypeme postrúhaným tvrdým syrom. Krátko zapečieme vo vyhriatej rúre (stredná mriežka) pri teplote 250 °C.

 

Zapečené ustrice

16 ustríc, trocha masla, trocha bieleho vína, 250 ml mlieka, 10 g masla, 10 g múky, soľ, čerstvo pomleté korenie, pomletý muškátový oriešok, klinček, 1 lyžica nadrobno posekanej cibule, 2 lyžice postrúhaného tvrdého syra

Ustrice otvoríme, mäso vyberieme. Lastúry dôkladne očistíme a odložíme na ďalšie použitie. Roztopíme trocha masla, prilejeme biele víno, pridáme ustrice. Zmes zohrejeme a necháme chvíľu postáť kým ustrice nezmäknú. Potom mäso vložíme naspäť do lastúr. Mlieko na syrovú omáčku privedieme do varu. Maslo s múkou za studena vymiesime, pridáme do horúceho mlieka a prevaríme. Do mliečnej masy pridáme koreniny a posekanú cibuľu. Varíme asi pätnásť minút, občas premiešame. Prepasírujeme cez sito. Omáčku ešte raz zohrejeme a roztopíme v nej postrúhaný syr. Ustrice poukladáme do menšej ohňovzdornej misy, zalejeme syrovou omáčkou. Krátko zapečieme v predhriatej rúre na strednej mriežke pri teplote 250 °C. rozdelíme na štyri taniere, najlepšie tvaru mušle.

 

 

Pstruh na tokajskom víne

4 malé pstruhy (každý po 300 g čistej hmotnosti), 1 citrón, 750 ml tokajského vína, 1 bobkový list, tymian, rozmarín, pomleté klinčeky, muškátový kvet, cayennská paprika, soľ, šafran, pol čajovej lyžičky škrobovej múčky, trocha sladkej smotany, 1 lyžica masla, špice kôprových vetvičiek

Pstruhy očistíme, dobre umyjeme a osušíme. V najhrubšej časti chrbta pstruhy narežeme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Vložíme do hrnca, nalejeme toľko tokajského vína, aby boli ryby celé zaliate. Pridáme bylinky a koreniny. Ryby necháme v náleve pri minimálnom prívode tepla asi pätnásť až dvadsať minút. Ryby vyberieme, prikryjeme alobalom a dáme do tepla. Vývar prepasírujeme cez sito, trocha vyvaríme, zahustíme škrobovou múčkou a zjemníme smotanou a maslom. Pstruhy dáme na predhriate taniere, polejeme omáčkou a ozdobíme špicami kôprových vetvičiek. Ako príloha sú vhodné napríklad farebné cestoviny.

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net