Please enter banners and links.
Jemne sladká a zároveň svieža chuť liči si už podmanila nejedného gurmána na celom svete. Tieto šťavnaté plody nazývané tiež aj ako dvojslivky môžete konzumovať bez akýchkoľvek úprav. Kuchári ich však vedia šikovne zakomponovať i do zákuskov alebo ako súčasť zdravého smoothie nápoja. V dobrom bare majú v ponuke tiež miešaný drink ozvláštnený chuťou čerstvého liči, ktorý určite musíte ochutnať.
Dobrota pochádzajúca z Číny
Liči (litchi) sa v Číne pestuje už viac ako štyritisíc rokov, kde bolo považované za plody lásky, vášne, chtivosti. Až neskôr sa dostalo do Anglicka, Francúzska a ostatných krajín Európy. Najneskôr, podľa rozličných písomných zmienok,dorazilo liči do Ameriky. U nás tieto plody nájdete v každej dobrej predajni ovocia, ale aj v supermarketoch prakticky počas celého roka.
Podporuje zdravie
Okrem toho, že dobre chutí, stará sa aj o vaše zdravie; práve preto sa stáva populárnou súčasťou zdravej výživy vrátane raw stravovania. Experimentovania sa netreba báť, liči viete rôzne využiť vo svojej kuchyni pri príprave rozmanitých jedál. Ak potrebujete ozvláštniť čo i len obyčajný ovocný šalát, vhoďte doň liči a celá chuť sa zmení.
O liči je známe, že obsahuje z vitamínov najviac vitamín C, ale v pomerne slušnom zastúpení sú aj vitamíny E a B. pokiaľ ide o minerály, do svojho tela „dotankujete“ fosfor, sodík, horčík, železo, meď a dokonca aj vápnik.
Lákavé plody
Liči rastie na košatých stromoch odkiaľ už z diaľky láka všetkých okoloidúcich svojím sfarbením. Kto ešte tieto plody neochutnal, pod šupkou sa nachádza biela až ružovkastá dužina špecifickej chuti – sladká ale nie presladená, svieža, šťavnatá, pre niektorých mierne trpká. Vôňa poniektorým pripomína letmý závan muškátov, iní cítia šípové ruže, prípadne mierne pripomína biele hrozno. Liči zaujme všetky vaše zmysly a určíte ho neochutnáte iba raz.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net