Letné špízovanie

Please enter banners and links.

Špízy sú ideálne na príjemné letné grilovanie; ich príprava nezaberie veľa času a ani samotné grilovanie netrvá dlho. Jednotlivé suroviny stačí šikovne napichať na ihlice a pochúťka je hotová. Pri rýchlom grilovaní špízov obvykle nie sú nutné žiadne recepty, no ak chcete pripraviť ozajstnú pochúťku je dobré nechať sa inšpirovať.

Tri dobré nápady na chutné špízy nájdete aj v tomto článku.

 

 

Pre gurmánov

  •  200 – 300 g mletého hovädzieho mäsa
  •  sušený cesnak
  •  4 kuracie prsia
  •  mleté čierne korenie
  •  sójová omáčka
  •  mletá rasca
  •  olej
  •  soľ
  •  uvarená ryža, slaninka, zelené fazuľky (na dochutenie hotových špízov)

Kuracie prsia rozklepte na plátky, posoľte, okoreňte a nechajte približne desať minút postáť. Mleté mäsko posoľte, ochuťte mletou rascou, cesnakom a sójovou omáčkou. Každý plátok kuracieho mäsa potrite ochuteným mletým mäsom a zaviňte do rolky. Rolku potom nakrájajte na asi tri centimetre široké kúsky ktoré budete napichovať na vidlicu.

Hotové špízy podávajte napríklad s plátkami slaninky, varenou ryžou alebo zelenými fazuľkami.

 

Kurací špíz

  •  400 g kuracích pŕs
  •  1 menšia cuketa
  •  2 lyžičky mangovej omáčky (alebo manga)
  •  citrónová šťava
  •  papriková pasta
  •  korenie na hydinu
  •  grilovacie korenie
  •  olej
  •  soľ
  •  sušený cesnak

Umyte kuracie prsia, osušte ich a nakrájajte na kúsky. Z oleja, mangovej omáčky (alebo úplne rozmixovaného manga), soli, citrónovej šťavy a korení na grilovanie a hydinu pripravte marinádu. Do nej potom vložte kuracie mäso a poriadne premiešajte. Cuketku pokrájajte na kolieska, posoľte a posypte cesnakom. Na ihlu striedavo napichujte kúsky mäsa a kolieska cukety, uložte na gril a polievajte zvyšnou marinádou.

 

Expresné špízy

  •  špekáčiky, cibuľa, olej, čierne korenie, slaninka

Expresné špízy sú mimoriadne jednoduché, nenáročné a navyše chutné. Špekáčiky nakrájajte na plátky hrubé asi centimeter, slaninku na plátky hrubé pár milimetrov. Cibuľu ošúpte a rozrežte na štyri časti. Jednotlivé kúsky striedavo napichujte na ihlicu a tesne pred grilovaním jemne okoreňte. Počas samotného grilovania majte pri ruke malú misku s olejom aby sa špízy občas potreli pre chrumkavosť. Podávajte s čerstvým mäkkým chlebom a horčicou.

Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net