Please enter banners and links.
Marinády poskytujú nevyčerpateľný priestor pre tvorivosť každého majstra. Zloženie marinády robí z mäsa iný zážitok, ochucuje ho a zjemňuje. Pri najbližšom grilovaní zabudnite na predpísané suroviny a nechajte sa radšej viesť svojimi chuťami. Vytvoríte tak vlastnú marinádu ktorá priateľom a rodine vyrazí dych.
Základ marinády
U nás je tradičným základom pre marinádu olivový olej, ale na škodu nie je ani sójová omáčka, víno alebo dokonca jogurt. V exotickejších krajinách sa stretnete so šťavou z manga, Sicílčania pridávajú sušené paradajky a labužnícky Francúzi vás prekvapia citrónovou šťavou so šalviou. Aj tieto príklady sú dôkazom toho, ako je možné marinádu obmieňať.
Vlastné nápady
Nebojte sa tvorivosti. Hľadajte vlastné chute a objavujte tak nové marinády podľa vlastných inšpirácii. Pre začiatok upravte recepty ma marinády, neskôr si trúfnete aj na zmes podľa seba.
Pri vlastnej marináde by z korenín mala dominovať jedna hlavná príchuť aby sa chute navzájom priveľmi nemiešali a zmes nepôsobila chaoticky. Nemajte obavy zo sladkých chutí, napríklad z medu alebo džemu – cukor v nich obsiahnutý sa počas grilovania skaramelizuje čím dodá mäsu nielen jemnú sladkosť, ale aj chrumkavosť.
Keď tvoríte marinádu myslite na to, že na jedno kilo mäsa treba približne jednu šálku marinády. Ak jej však bude viac nič sa nestane, mäsko by aj tak malo byť pri správnom marinovaní celé vnorené do zmesi. A na záver malá rada: netreba priveľa soliť lebo soľ ťahá z mäsa vodu.
Dĺžka marinovania
Dĺžka závisí od druhu mäsa, no ideálne je nechať ho v zmesi počas celej noci. Občas mäsko otočte aby sa chute usadili rovnomerne. Počas samotného grilovania pochúťku pokojne polievajte zostatkovou marinádou.
Niekoľko inšpirácii
Na kurča a sladkovodné ryby skúste použiť cesnak, šalviu, čierne korenie, mletý tymian a papriku. Hovädzie a bravčové mäso poteší čili, sušená majoránka, horčicový prášok alebo hnedý cukor. Morské ryby skúste marinovať s octom, sezamovým olejom, zázvorom, nasekaným cesnakom a karí korením.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net