Lahodná špargľa

Please enter banners and links.

ID-100232206Kým v zahraničí je špargľa veľmi obľúbená, u nás je o ňu ešte stále slabý záujem aj napriek tomu, že bola zaradená medzi 30 najviac konzumovaných zelenín na svete. Obsahuje viaceré zdraviu prospešné látky, takže pokiaľ ste ju vo svojej kuchyni ešte nepripravovali, treba skúsiť nejaký nový recept napríklad aj dnes. Určite si vás získa zaujímavou chuťou, svojou farebnosťou jedlo pekne oživí a zároveň obohatí váš jedálny lístok.

 

Ako špargľu používať?

Špargľa patrí k tzv. univerzálnej zelenine; nielenže sa hodí k mnohých ingredienciám, ale jej príprava je jednoduchá. Skvelo chutí zapečená so syrom a šunkou, vie oživiť tradičné rizoto a dobre chutí v rôznych omáčkach. Určite vyskúšajte polievku zo špargle; jej nezameniteľnú chuť zaiste oceníte.

Výhonky čistite so škrabkou na zemiaky, alebo si zakúpte škrabku prispôsobenú práve na čistenie špargle. Odrežte pred prípravou spodnú časť, ktorá by jedlu mohla dať horkú chuť.

 

Kedy je špargľa čerstvá?

ID-100259178

Čerstvá špargľa má trošinku sladkastú vôňu, je pevná, má lesklý povrch a ak stlačíte spodok špargle mal by po prasknutí vytiecť kúsok šťavy. Práve takáto špargľa je čerstvá a bude chutiť v jedlách najlepšie. Konzumujte ju najneskôr na druhý deň od kúpy pretože má tendenciu zdrevnatieť, čím stratí chuť.

 

Čo špargľa obsahuje?

Pre Grékov bola kedysi rozšíreným liečivom a dnes vieme, že obsahuje vitamíny A, E, B, C, pričom sa podiel vitamínu C tepelnou úpravou trochu stráca. Aj preto by špargľa nemala byť varená dlhšie ako desať minút. Ak ju varíte dlhšie, zníži sa obsah vitamínu C, no ostatné vitamíny zostávajú v rovnakých hodnotách. Ďalej sa v špargli nachádza železo, vápnik, mangán, draslík, jód, síra, horčík a fosfor. Dobré trávenie vám špargľa podporí vďaka obsahu vlákniny.

Hodí sa aj pri redukčných diétach, pretože obsahuje len malé množstvo tuku. Podporuje správnu činnosť obličiek, posilňuje organizmus, stimuluje srdce a pozitívne vplýva na cievny systém. Často sa používa v rámci detoxikačných diét lebo zbavuje telo od toxických látok.

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net