Kúzlo pečeného čaju

Please enter banners and links.

Atmosféru domova vytvárajú aj vône. Takou skutočne podmanivou a hrejivou je tá, kedy sa v kuchyni kúzli pomocou výborného jedla. Vtedy sa celej rodine začnú zbiehať slinky  a srdcia naplní pokoj, harmónia a vďačnosť, že sme všetci spolu. Ak raz vyskúšate domáci pečený čaj, zamilujete si ho.

 

Veľa ovocia, veľa zdravia

Pečený čaj – to je zdravie v hrnčeku a navyše veľmi chutné a voňavé. Jeho príprava nezaberie veľa času a čo je úplne najlepšie – zvládne to každý. Preto, aj keď nie ste v kuchyni príliš zruční, ešte nič nie je stratené. Toto môže byť vaša dokonalá a zaručene vydarená premiéra. Okrem banánov môžete použiť akékoľvek ovocie. Sladké, kyslé, ale aj zmiešaním oboch chutí vznikne niečo pestré a zaujímavé.

 

Nakrájať, posypať a upiecť

Ak si chcete vyrobiť vlastný pečený čaj, potrebujete iba ovocie, cukor, škoricu, klinčeky, badián a koreniny podobné perníkovému cestu alebo medovníčkom. Zhruba dve kilá ovocia vám postačia na pekáč plný úžasných chutí. Pamätajte si však, že môžete použiť akékoľvek ovocie, aj to mrazené, avšak banány NIE. Tropické plody, slovenské, rôzne mixy – záleží od vás. Ovocie nakrájajte na malé kúsky, vložte na plech a začnite čarovať…

 

… takto …

Pripravte si pol kila kryštálového cukru, mletú škoricu a ostatné koreniny, ktoré sú vám po chuti. Pridajte k nakrájanému ovociu a zamiešajte. Sladké ovocie, ako sú napríklad jablká, hrušky a pod. – nepotrebujú príliš veľa sladidiel, ale oproti tomu kyslejšie plody, alebo citrusové – pomaranče, citróny, mandarínky a iné tropické plody – si cukor „pýtajú“. Ak ste na sladké, pokojne si doprajte aj kilo cukru do dvoch kíl ovocia.

 

Pečenie

Predhrejte si rúru na približne 170 stupňov a upečte si svoj „čaj“. Z času na čas nakuknite, či je všetko v poriadku a zmes premiešajte. Ovocie krásne pustí šťavu a tá vôňa sa bude niesť celou domácnosťou. Zmes klinčekov, škorice, muškátového orieška, anízu, badiána, všetkým napovedia, že Vianoce sa blížia. Po päťdesiatich minútach pekáč vyberte a do menších zaváraninových fliaš uložte do zásoby. Ako zaváraninu. Hneď aj ochutnajte – stačí jedna až dve polievkové lyžice pečeného čaju, ktoré zalejete horúcou vodou ako pri bežnom čaji. V závislosti od veľkosti hrnčeka alebo sladkosti čaju sami prídete na to, v akom pomere chutí najlepšie. Mňam!

FOTO: pexels.com