Koláčiky šikovnej gazdinky

Please enter banners and links.

ID-10093282Máte chuť na domáce čajové pečivo alebo dobrý koláčik, no nie je čas na zdĺhavé recepty? Vyskúšajte jednoduché koláčiky, s ktorými ohúrite nielen svoju rodinu, ale i návštevy. Navyše sú hotové rýchlo a len z mála prísad, takže nezaťažia ani vašu peňaženku.

 

Koláčiky z ovsených vločiek

100 g ovsených vločiek

80 g práškového cukru

100 g hladkej múky

80 g tuku na pečenie

1 vajce

½ lyžičky prášku do pečiva

2 lyžičky kakaa

V mise vyšľahajte vajíčko s cukrom a s tukom, pridajte ovsené vločky, prášok do pečiva, kakao a múku. Všetko dôkladne premiešajte a vypracujte hmotu na cesto, ktoré odložíte približne na polhodinku do chladničky. Potom lyžicou odoberajte kôpky, ktoré poukladáte na plech (plech predtým vysteľte papierom na pečenie). Pečte v rúre pri 200°C asi tak dvadsať minút a po dopečení nechajte vychladnúť.

 

Zázvorové koláčiky

ID-100133976

1 vajce (celé)

280 g hladkej múky

280 g práškového cukru

2 čajové lyžičky mletého zázvoru

4 žĺtky z vajíčka (bielky z nich nebudete potrebovať)

citrónová kôra

Celé vajíčko, žĺtky, cukor a citrónovú kôru vyšľahajte do hustejšej peny, do ktorej postupne pridávajte zázvor a múku. Zmes vypracujte na hladké cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkajte plát hrubý asi jeden centimeter a vykrajujte z neho koláčiky jedného tvaru alebo rôznych tvarov, podľa toho aké formičky máte práve po ruke. Poukladajte ich na vymastený plech, nechajte cez noc odstáť len tak voľne a na druhý deň pečte pri teplote 160°C približne pätnásť minút.

 

ID-100165776Rýchle špičky

150 g pomletých detských piškót (najlepšie okrúhle)

malý balíček detských okrúhlych piškót

1 celé vajíčko, ktoré rozšľaháte

50 g masla

2 polievkové lyžice kakaa

120 g džemu (môže byť jahodový, ale aj iný)

2 polievkové lyžice rumu

čokoládová poleva

Zmäknuté maslo vymiešajte s jahodovým džemom a pomaly vmiešajte do tejto zmesi rozšľahané vajíčko. Pridajte rum, piškóty, kakao a takéto vzniknuté cesto nadávkujte do cukrárskeho vrecúška. Cesto potom ozdobnou špičkou dávkujte na piškóty. Hotové špičky dajte do chladničky a keď stuhnú, namáčajte ich do čokoládovej polevy.

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net