Please enter banners and links.
Máte chuť na domáce čajové pečivo alebo dobrý koláčik, no nie je čas na zdĺhavé recepty? Vyskúšajte jednoduché koláčiky, s ktorými ohúrite nielen svoju rodinu, ale i návštevy. Navyše sú hotové rýchlo a len z mála prísad, takže nezaťažia ani vašu peňaženku.
Koláčiky z ovsených vločiek
100 g ovsených vločiek
80 g práškového cukru
100 g hladkej múky
80 g tuku na pečenie
1 vajce
½ lyžičky prášku do pečiva
2 lyžičky kakaa
V mise vyšľahajte vajíčko s cukrom a s tukom, pridajte ovsené vločky, prášok do pečiva, kakao a múku. Všetko dôkladne premiešajte a vypracujte hmotu na cesto, ktoré odložíte približne na polhodinku do chladničky. Potom lyžicou odoberajte kôpky, ktoré poukladáte na plech (plech predtým vysteľte papierom na pečenie). Pečte v rúre pri 200°C asi tak dvadsať minút a po dopečení nechajte vychladnúť.
Zázvorové koláčiky
1 vajce (celé)
280 g hladkej múky
280 g práškového cukru
2 čajové lyžičky mletého zázvoru
4 žĺtky z vajíčka (bielky z nich nebudete potrebovať)
citrónová kôra
Celé vajíčko, žĺtky, cukor a citrónovú kôru vyšľahajte do hustejšej peny, do ktorej postupne pridávajte zázvor a múku. Zmes vypracujte na hladké cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkajte plát hrubý asi jeden centimeter a vykrajujte z neho koláčiky jedného tvaru alebo rôznych tvarov, podľa toho aké formičky máte práve po ruke. Poukladajte ich na vymastený plech, nechajte cez noc odstáť len tak voľne a na druhý deň pečte pri teplote 160°C približne pätnásť minút.
Rýchle špičky
150 g pomletých detských piškót (najlepšie okrúhle)
malý balíček detských okrúhlych piškót
1 celé vajíčko, ktoré rozšľaháte
50 g masla
2 polievkové lyžice kakaa
120 g džemu (môže byť jahodový, ale aj iný)
2 polievkové lyžice rumu
čokoládová poleva
Zmäknuté maslo vymiešajte s jahodovým džemom a pomaly vmiešajte do tejto zmesi rozšľahané vajíčko. Pridajte rum, piškóty, kakao a takéto vzniknuté cesto nadávkujte do cukrárskeho vrecúška. Cesto potom ozdobnou špičkou dávkujte na piškóty. Hotové špičky dajte do chladničky a keď stuhnú, namáčajte ich do čokoládovej polevy.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net