Please enter banners and links.
Linecké ovečky
Cesto: 250 g hladkej múky, 125 g práškového cukru, štipka strúhanej citrónovej kôry, 1 vajce, 150 g studeného masla, múka na posypanie dosky
Ozdobenie: 200 g práškového cukru, 2 – 3 PL citrónovej šťavy, 50 g čokoládovej polevy
Múku, cukor a citrónovú kôru vysypte na pracovnú dosku, do stredu dajte vajce a maslo. Všetko spolu spracujte na pevné cesto, ktoré dáte na hodinu do chladničky. Na pomúčenej doske cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 3 až 3 milimetre. Povykrajujte ovečky a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte 12 minút pri 180 °C. Po upečení nechajte vychladnúť. Cukor a šťavu z citróna vymiešajte na hustejší krém, ktorý natriete na vychladnuté ovečky. Nechajte zaschnúť. Čokoládovú polevu rozpustite a pomocou zdobiaceho vrecúška nakreslite ovečkám tvár.
Medovníkové zajačiky
Cesto: 250 g medu, 250 g hnedého cukru, 150 g masla, 100 g mletých mandlí, 400 g hladkej múky, 1 ČL škorice, ¼ ČL mletých klinčekov, ¼ ČL mletého kardamómu, ¼ ČL mletého muškátového orieška, ¼ ČL mletého nového korenia, 2 ČL strúhanej citrónovej kôry, 1 PL kakaa, 1 vajce, 1ČL sódy bikarbóny, 2 PL vody, múka na posypanie dosky
Ozdobenie: 200 g práškového cukru, 2 PL citrónovej šťavy, potravinárska farba, trocha vody
Med, cukor a maslo za stáleho miešania v hrnci rozpustite. Odstavte, preložte do misy a nechajte vychladnúť. Mandle, múku, koreniny, citrónovú kôru, kakao a vajce pridajte do medovej zmesi a všetko dôkladne premiešajte. Nakoniec pridajte sódu, vodu a mieste až kým sa cesto prestane lepiť. Podľa potreby môžete pridať trošku múky (cesto musí byť pevné a formovateľné). Misu zakryte a nechajte cez noc v chladničke. Na druhý deň ho vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 – 4 milimetre. Povykrajujte zajačiky a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte asi 18 minút v rúre zohriatej na 180 °C. Po upečení ich nechajte vychladnúť a zatiaľ vymiešajte práškový cukor s citrónovou šťavou a vodou dokrémova. Polevu rozdeľte na niekoľko častí a podľa chuti ju zafarbite potravinárskou farbou do niekoľkých farieb.
Hniezda z čokolády
270 g horkej čokolády, 20 g burizónov, 20 g šúpaných lieskových orieškov, 20 g šúpaných mandlí, 20 g orieškov kešu, 140 g farebných vajíčok (kúpite hotové malé cukrové vajíčka)
Lieskové oriešky, mandle a kešu nasekajte najemno. V miske zmiešajte spolu s burizónmi. Čokoládu rozpustite v horúcom vodnom kúpeli, pridajte nasekané oriešky s burizónmi a krátko všetko spolu povarte (asi len jednu minútu). Čokoládovú zmes dajte do malých umytých formičiek. Nechajte vychladnúť a uložte do chladničky na približne 2 hodiny. Po vychladnutí vyklopte na tanier a ozdobte farebnými vajíčkami.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net