Jednoduché chuťovky z „hospody“

Please enter banners and links.

Naučte sa robiť skvelé dobroty aj doma. Váš obľúbený ženský magazín Mnau.sk má prichystané štyri šikovné recepty, ktoré jednoducho musíte vyskúšať. Tak dobrú chuť!

 

Pivoví utopenci

(čas odležania 5 dní)

500 ml tmavého piva (ak je na vás tmavé pivo priveľmi sladké zmiešajte 200 ml čierneho piva s 200 ml svetlého piva)

100 ml vody

50 ml octu

15 bobuliek čierneho korenia

10 bobuliek nového korenia

7 listov bobkového listu

1 čl čili korenia

1 čl soli

14 špekáčikov

5 pl horčice

5 cibúľ nakrájaných na plátky

2 zelené papriky

Pivo spolu s vodou a octom priveďte do varu, pridajte korenie, bobkový list, čili a približne 5 minút povarte. Na záver osoľte podľa chuti. Zo špekáčikov odstráňte črievko, narežte ich pozdĺžne (ale neprekrojte), vnútornú stranu potrite horčicou a vložte plátky cibule. Papriky nakrájajte na plátky, a potom spolu so zvyškom cibule a špekáčikmi striedavo ukladajte do fľaše. Nakoniec zalejte teplým nálevom a nechajte odležať na tmavom mieste 4 až 5 dní.

 

 

Pikantní utopenci

(čas odležania 7 dní)

15 špekáčikov

½ balíčka celého čierneho korenia

½ pohára horčice

4 cibule nakrájané na plátky

20 nakladaných baraních rohov

400 ml octu

300 ml vody

Zo špekáčikov odstráňte črievko a pozdĺžne ich narežte, no neprekrojte úplne. Horčicu zmiešajte s korením a z vnútornej strany špekáčiky natrite touto zmesou. Potom ešte do nakrojenej časti vložte niekoľko plátkov cibule. Takto pripravené kúsky uložte spolu so zvyškom cibule a baraními rohmi do sterilizovaného pohára. V hrnci zmiešame ocot s vodou a necháme prejsť varom. Podľa chuti osoľte. Špekáčiky potom zalejte v pohári vychladnutým nálevom tak, aby boli celé ponorené. Poháre dobre uzavrite a uložte na chladné, tmavé miesto.

 

 

Syrčeky s olivovým olejom

(čas odležania 5 dní)

2 balenia olomouckých syrčekov

2 jarné cibuľky

mleté čierne korenie

mletá rasca

mletá červená paprika

olivový olej

chlieb

maslo

Na jednu porciu à Uložte na tanier 3 plátky nakrájaných olomouckých syrčekov, posypte ich umytou a na plátky pokrájanou cibuľkou, pridajte podľa chuti soľ, korenie, papriku a mletú rascu. Polejte olivovým olejom a servírujte s čerstvým chlebom potreným maslom.

 

Nakladaný hermelín

(čas odležania 5 dní)

1 stonka rozmarínu

6 strúčikov cesnaku

3 naložené čili papričky alebo feferónky

1 čl soli

6 ks syra s bielou plesňou

2 väčšie cibule

6 bobuliek nového korenia

6 bobuliek bieleho a čierneho korenia

2 bobkové listy

slnečnicový olej

1 čl mletej červenej papriky

Ihličky rozmarínu otrhajte a najemno nasekajte. Do misky pretlačte 3 strúčiky cesnaku, pridajte 2 najemno pokrájané čili papričky a soľ. Všetko dôkladne premiešajte na pastu do ktorej vmiešate aj rozmarín. Plesňové syry pozdĺžne prekrojte na polovicu, narezané časti natrite cesnakovou pastou a spojte s nenatrenými časťami. Zvyšok cesnaku a čili papričiek nakrájajte na plátky. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na plátky. Do pohára s viečkom striedavo ukladajte syr, cibuľu, papričky, cesnak a korenie. Olej premiešajte s paprikou a prelejte do pohára tak, aby boli syry so zeleninou a korením celé ponorené. Nakoniec dobre uzavrite a odložte do chladničky.

Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: www.google.com