Please enter banners and links.
Ťažko by sa hľadal človek, ktorý nemá rád chuť jahôd. Táto osviežujúca a mimoriadne lahodná pochúťka očarila ľudí po celom svete. Milujeme ich príchuť v džúsoch, džemoch ale nepohrdneme ani čerstvou chuťou jahôd priamo zo záhradky.
História
Šokujúcim faktom je, že jahody podľa niektorých archeologických nálezov poznali ľudia už v dobe kamennej. S rozsiahlejším pestovaním začali stredovekí mnísi v záhradkách patriacich kláštorom. Neskôr ich povýšili, ako inak, Francúzi, v sedemnástom storočí keď záhradník Antonio na dvore kráľa Ľudovíta XV. vyšľachtil odrodu jahôd. Tá prežila dodnes.
Bohaté zloženie
Jahody obsahujú vitamín A, E, C a B. poskytujú napríklad fosfor, zinok, mangán, železo a meď. Aj napriek sladkej chuti majú prekvapivo nízky obsah cukru (pod 9 percent) a nízku kalorickú hodnotu. Práve pre tieto fakty poznáme aj jahodové diéty. Okrem toho sú efektívnym antioxidantom vďaka rastlinným polyfenolom. Ovocné kyseliny v jahodách dokážu dezinfikovať tráviacu sústavu a pektín kontroluje cholesterol.
Kult jahôd
Švédi sa môžu popýšiť ekologickým hotelom z dreva (drevené chatky), ktoré sú obrastené papradím a divokými jahodami. Ak chcete zážitok spojený s prírodou, hľadajte hotel Kolarbyn.
Argentínčania mali od jahôd naopak odstup – až do devätnásteho storočia ich nekonzumovali lebo si mysleli, že sú jedovaté. Belgičania majú v meste Wépion múzeum jahôd v ktorom sa nachádzajú nielen historické fakty a zozbierané kuriozity, ale i záhrada s mnohými odrodami jahôd.
Jahody sú už dlhé storočia považované za ovocie lásky a afrodiziakum vo veľa krajinách, dokonca v niektorých oblastiach Francúzska je novomanželom pripravovaná jahodová polievka aby ich láska trvala navždy.
Pestovanie
Pôda by mala byť kvalitná, najlepšie piesočnato hlinitá s dostatkom slnečného svetla. Dbajte na to, aby bola bez buriny, pred vysadením myslite na organické hnojivá ktoré im pomôžu v raste. Samotná výsadba by mala byť v polovici leta a sadenice by mali zakoreniť do zimy.
Odrody jahôd
Odrody jahôd sa delia do dvoch základných skupín: raz rodiace a stále rodiace. Navzájom sa medzi sebou líšia veľkosťou, chuťou, farbou a vôňou.
Stále rodiace jahody:
- – Evita – anglické, voňavé
- – Calypso – anglické, na kompóty a uskladnenie v mrazničke
- – Gaviota – americké, sladké
- – Aromas – americké, voňavé, rodia až do prvých mrazov
- – Diamante – americké, rodia do prvých mrazov
- – Everest – anglické, tmavočervené
Raz rodiace jahody:
- – Gorella – holandské, svetlé, odolné voči plesni
- – Bounty – kanadské, sladké a voňavé
- – Elsanta – holandské, veľké a vhodné aj na zmrazovanie
- – Andrea – slovenské, tmavočervené, vysoká akosť
- – Karmen – české, sladké, voňavé, odolné voči plesni
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net