Hriešne dobré nepečené zákusky (nielen na Vianoce)

Please enter banners and links.

Prečo by ste mali strácať čas pečením a dlhou prípravou zákuskov keď môžete vyčarovať maškrty aj bez toho? Nechajte sa tieto Vianoce zlákať našimi dobrotami a prekvapte seba aj svoje okolie novými chuťami.

 

Špice

(asi 60 kusov)

300 ml vody

4 lyžice rumu

50 g práškového cukru

1 balíček vanilínového cukru

100 g sušeného mlieka

50 g čokolády

2 lyžičky kakaa

200 g mletých detských piškót

100 g najemno pomletých orechov

1 balíček detských piškót

180 g mliečnej rozpustenej čokolády alebo polevy

V miske zohrejte vodu, pridajte rum, práškový cukor, vanilínový cukor a sušené mlieko. Všetko spolu premiešajte. Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre. Piškóty rozmixujte v mixéry na malé kúsky. Rozpustenú čokoládu pridajte do zmesi v miske, vmiešajte kakao a mleté piškóty. Znovu premiešajte a vsypte ešte pomleté orechy. Hmotu dajte do ozdobovača a ozdobujte touto zmesou detské piškóty tak, aby vznikali špičky. Potom ich polejte rozpustenou čokoládou a dajte do chladu.

 

Kocky s orechmi a čokoládou

(asi 50 kusov)

170 g pistácii v celku

100 g olúpaných mandlí

20 g masla a ešte maslo na vymastenie formy

600 g horkej čokolády

200 g mliečnej čokolády

200 g jadier vlašských orechov

Mandle nasekajte a zmiešajte s pistáciami. V panvici zohrejte maslo a mandľovo-pistáciovú zmes zľahka opečte. Kým to bude chladnúť zatiaľ vymastite formu a vyložte ju papierom na pečenie. Horkú aj mliečnu čokoládu polámte na menšie kúsky a rozpustite ich vo vodnom kúpeli nad parou. Vmiešajte mandľovo-pistáciovú zmes a nasekané vlašské orechy. Masu potom rovnomerne rozotrite do pripravenej formy, nezabudnite uhladiť povrch. Dajte stuhnúť do chladničky aspoň na dve hodiny a po vychladení krájajte na kocky ktoré môžete naukladať napríklad aj do papierových košíčkov.

 

Šikovné tiramisu v pohári

(asi 8 pohárov)

500 g syra mascarpone

1 balenie talianskych piškót, najlepšie podlhovasté

10 PL vaječného likéru

1 téglik smotany na šľahanie

1 šálka silnej kávy

1 PL kakaového prášku

práškový cukor

Mascarpone rozmiešajte s práškovým cukrom a vaječným likérom. Do hmoty pridajte vyšľahanú smotanu a zľahka premiešajte. Piškóty uložte do misy alebo do dezertných pohárov a zľahka polejte kávou. Navrch naneste krém a opäť poukladajte piškóty a polejte kávou. Zakončite vrstvou krému ktorú posypete kakaom. Dajte dobre vychladiť do chladničky aspoň na tri hodiny.

 

Jednoduché kokosové guľky

40 g masla

120 g práškového cukru

50 g strúhaného kokosu

30 g kakaa

1 bielko

Zmäknuté maslo vytrepte s práškovým cukrom do peny. Pridajte strúhaný kokos, kakao, bielko a všetko premiešajte. Zo vzniknutej hmoty vytvarujte malé guľky ktoré obalíte v strúhanom kokose. Hotové guľky dajte stuhnúť do chladničky a potom ich môžete naukladať do papierových košíčkov.

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net