Grilovanie: tipy na maslá a marinády

Please enter banners and links.


Leto sa pre mnohých končí už v auguste, no aj september vie byť krásny, slnečný a na posedenie pri grile priam ideálny. Síce sa vraví, že grilovanie patrí mužovi my vieme, že veľký podiel na príprave má často práve žena. Vyskúšajte jednoduché marinády a maslá, ktoré vám ponúkneme v tomto článku a uvidíte, že i starý recept čo ste doteraz používali vie chutiť po novom.

Dobrú chuť!

 

Marinády (kuracie krídelká)

            Kuracie krídelká patria k najčastejšie grilovaným kúskom mäsa pretože skvele chutia a sú rýchlo hotové. Nasledujúce tri marinády sú jednoduché na prípravu – očistené kuracie krídelká iba vložte do pripravenej marinády (všetky uvedené ingrediencie zmiešajte spolu) a nechajte marinovať aspoň dve hodiny.

Americká marináda:

  •  sladký kečup, vinný ocot, hnedý cukor, pretlačený cesnak, soľ, mleté čierne korenie, mletá sladká paprika

Čínska marináda:

  •  kúsok jemne nasekaného zázvoru, ryžové víno, sójová omáčka, hnedý cukor, soľ, mleté čierne korenie, papriková pasta, jemne nasekaná čerstvá vňať koriandra

Medová marináda:

  •  med, plnotučná horčica, hrubo nasekané oriešky, sójová omáčka, jemne nasekané huby podľa chuti

 

 

Zázračné maslo

            K mäsu sa neodmysliteľne hodí maslo – dodá mu jedinečnú chuť. Stačí kúpiť obyčajné kvalitné maslo a dodať mu chuť podľa seba. Vymenované prísady zapracujte do mäkšieho masla a vložte do chladničky kde stuhne. Na grile ním potom potierajte mäsko.

 

Pikantné maslo #1:

  •  125 g masla, 2 lyžičky sekaných kapary, 2 – 3 sekané menšie sardely, 1 rozdrvený strúčik cesnaku, 1 lyžička citrónovej šťavy, 2 pomleté sušené rajčiny, mleté čierne korenie, soľ

Pikantné maslo #2:

  •  100 g masla, 1 lyžička sardelovej pasty, 1 lyžička jemne nasekaného zeleného petržlenu

Francúzske maslo:

  •  100 g masla, 1 lyžica francúzskej horčice, soľ, štipka bieleho mletého korenia, 1 lyžica bieleho vína

Cesnakové maslo:

  •  250 g masla, 10 pretlačených strúčikov cesnaku, jemne nasekaná pažítka, soľ, mleté čierne korenie

Petržlenové maslo:

  •  125 g masla, 4 lyžice jemne nasekanej petržlenovej vňate, soľ

Bylinkové maslo:

  •  125 g masla, lyžica sekanej pažítky, zelený petržlen, estragón, 1 lyžička plnotučnej horčice, soľ, čerstvo namleté mleté čierne korenie

Chrenové maslo:

  •  100 g masla, 4 lyžice strúhaného čerstvého chrenu, 2 lyžice koňaku alebo brandy, soľ, citrónová šťava

Šampiňónové maslo:

  •  100 g masla, 100 g pokrájaných šampiňónov podusených v 100 ml bieleho vínka, soľ, mletá rasca

Cesnakovo-cibuľkové maslo:

  •  0,5 hrnčeka masla, 3 lyžice jemne nasekanej zelenej cibuľky, 1 lyžička soli, 1 lyžička prelisovaného cesnaku

Lososové maslo:

  •  50 g jemne mletého alebo naškriabaného údeného lososa (môže byť aj nepravý v oleji), 150 g masla, citrónová šťava

Maslo so šalotkou a nivou:

  •  4 vrchovaté lyžice masla, 2 lyžice strúhanej nivy, 2 lyžice sekanej zelenej cibuľky, 2 lyžičky sekanej zelenej petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net