Doprajte si luxusné jedlo

Please enter banners and links.

Vymeňte bežné recepty za čosi nové, netradičné a trošku náročnejšie. Je len na vás, či nasledujúce recepty využijete na sviatočné príležitosti, alebo len tak v bežný deň. Mnau.sk vám praje dobrú chuť!

Foie gras

(alebo husacia pečeň s marinovanými hruškami v portskom víne)

Potrebujeme:

–      600 g husacej pečene

–      600 g husacieho tuku

–      200 g kryštálového cukru

–      3 kusy hrušiek z odrody „Williams“

–      1 fľaša portského červeného vína

Opláchnutú a osušenú husaciu pečeň vcelku vložte asi na desať minút do kúpeľa z husacieho tuku rozohriateho na 100 °C, a v polovici obráťte. Potom znížte teplotu cca na 80 °C a dovarte ešte asi 10 až 20 minút. Z cukru medzitým vytvorte v hrnčeku karamel a zalejte portským vínom. Zmes priveďte do varu a varte v nej očistené hrušky približne 15 minút. Nechajte ich vo víne vychladnúť.

Podávame vlažné s upečenou pečeňou.

Jogurtová bábovka

(alebo dobrota akú ste ešte doma nejedli)

Potrebujeme:

–      1,5 šálky* celých ovsených vločiek

–      1,5 šálky pomletých ovsených vločiek

–      3 vajcia

–      1 šálka hnedého trstinového cukru

–      1 šálka repkového oleja

–      1 šálka bieleho jogurtu,

–      1 balenie vanilínového cukru

–      1 balenie kypriaceho prášku do pečiva

–      soľ

–      2 čajové lyžičky citrónovej kôry,

–      0,5 šálky nahrubo podrvených vlašských orechov,

–      1 tmavá čokoláda na polevu

*jedna šálka = 250 ml

Postup je veľmi jednoduchý – ovsené vločky zmiešajte s ostatnými surovinami. Cesto vylejte do vymastenej bábovkovej formy a pečte pri 160 °C asi 50 minút. Nechajte ju vychladnú vo forme pretože sa vyklopená hneď za horúca potrhá.

Plnené cibule

(alebo chutná minútka)

Potrebujeme:

–      2 údené parenice Liptov

–      10 biele a červené cibule

–      60 g kvalitnej prerastenej slaniny

–      150 g mletého mäsa

–      soľ

–      tymian

–      korenie

–      3 PL strúhanky

–      1 vajce

Mäso premiešajte s vajíčkom, koreninami a so strúhankou. Cibuliam odrežte vŕšky a vydlabte vnútro. Naplňte ich stočenou slaninkou, parenicou a nakoniec do stredu mäsom. Zapekajte v rúre pri 180 °C približne 20 minút.

Servírujte s čerstvými bylinkami podľa vlastnej chuti.

Napísala: Zuzana Šusterová

Foto: Internet