Please enter banners and links.
Skúste nálevy s alkoholom alebo octom a určite nebudete ľutovať. Nasledujúce recepty sú náročnosťou jednoduché, no zároveň mimoriadne chutné. Vyskúšate!
Slivky s rumom
5 kg sliviek
1 kg kryštálového cukru
250 ml rumu
štipka kyseliny citrónovej
Do hrnca dajte rozvariť cukor s 250 ml vody. Do takto vriaceho sirupu dávajte po častiach slivky a ihneď ako prasknú ich vyberte a nechajte schladiť. Neskôr ich naložte do umytých a čistých pohárov. Šťavu, v ktorej ste slivky varili ešte krátko znova povarte a zmiešajte s kyselinou a rumom. Nálev nalejte na slivky a poháre ihneď uzavrite.
Broskyne v rume
8 zrelých broskýň
1 limetka
1 vanilkový struk
60 g kryštálového cukru
800 ml bieleho rumu
Broskyne sparte vriacou vodou, nechajte odkvapkať, ošúpte ich, rozštvrtite, zbavte kôstok a nakrájajte na hrubšie plátky. Limetku umyte v horúcej vode, osušte a nakrájajte na tenké kolieska. Vanilkový struk pozdĺžne prekrojte a porežte na malé kúsky. Broskyne, limetky, vanilku a cukor rozdeľte do umytých čistých pohárov, zalejte rumom a dobre uzavrite. Na studenom a tmavom mieste nechajte odležať cca 6 týždňov.
Marhule v octe
1 kg marhúľ
300 ml bieleho vínneho octu
100 ml rumu
200 g kryštálového cukru
1 vanilkový struk
2 klinčeky
½ škoricovej tyčinky
Marhule sparte vriacou vodou, nechajte odkvapkať, ošúpte, rozpoľte a vykôstkujte. V hrnci prevarte ocot, rum, 200 ml vody, cukor, vanilkový struk, klinčeky a škoricu. Marhule rozdeľte do umytých patentných pohárov a zalejte octovým nálevom. Dobre uzavrite a pred použitím nechajte aspoň 2 týždne odležať na chladnom a tmavom mieste.
Marhuľový kompót a marhuľovica
800 g vykôstkovaných marhúľ
sóda bikarbóna
4 ČL pomôcok na konzervovanie
625 ml vody
2 ČL kyseliny citrónovej
140 g kryštálového cukru
8 PL marhuľovice
Marhule rozštvrtite a rozdeľte do čistých zaváracích pohárov. Do každého pohára nasypte štipku sódy bikarbóny a lyžičku pomôcky na konzervovanie. Vodu povarte s kyselinou citrónovou a cukrom tak dlho, až sa cukor úplne rozpustí. Cukrový roztok nalejte na marhule, do každého pohára pridajte 2 PL marhuľovice a poháre uzavrite. Trochu nimi potraste, postavte ich do plechu na pečenie ktorý ste už predtým naplnili do výšky 2 cm horúcou vodou, a vložte do spodnej polovice rúry predhriatej na 95 stupňov. Zavárajte 60 minút. Po zavarení nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Skladujte na tmavom a suchom mieste.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net